Képzéseink

A Menedék Egyesület közel két évtizede foglalkozik Magyarországon élő menekültek, bevándorlók beilleszkedésének segítésével. Ez idő alatt komplex szolgáltatási rendszert alakítottunk ki, melynek egyik alappillérét a migráns-specifikus, interkulturális tréningek, képzések, felnőttképzési programok alkotják.

Felnőttképzési engedéllyel rendelkező képző intézményként elsődleges célunk, hogy képzéseink résztvevői a hétköznapi munka során közvetlenül és hatékonyan alkalmazható ismeretekre, készségekre tegyenek szert, és hogy ezáltal a külföldi egyének és csoportok problémáit hatékonyabban tudják segíteni és kezelni, munkájukban kompetensebbé váljanak.

Képzéseinket elsősorban egyénekkel és családokkal is foglalkozó szociális szakembereknek, ügyintézőknek, pedagógusoknak, gyermekvédelmi szakembereknek, egészségügyben és rendvédelemben dolgozóknak, a menekülteket befogadó állomások és őrzött szállások alkalmazottainak tartjuk.

Felhalmozódott szaktudásunkat, képzési tapasztalatainkat összefoglalva ez idáig 20 továbbképzési tematikát dolgoztunk ki, de képzési kínálatunkat folyamatosan bővítjük. Azt valljuk, hogy a migránsokkal foglalkozóknak olyan komplex képzésekre van szüksége, amely ötvözi a bevándorlókkal kapcsolatos alapvető elméleti-, gyakorlati ismereteket, az interkulturális ismereteken túl, kommunikációs készségeket fejleszt, szakmai önismeretet mélyít. Képzéseink során - az ismeretátadáson és készségfejlesztésen túl - nagy hangsúlyt fektetünk a hálózat- és kapcsolatépítésre, ami szintén növeli a képzésen résztvevők és azt elvégzők hosszú távú hatékonyságát.

Törekvésünk, hogy a képzések állandó és folyamatosan tökéletesedő minőségét, fejlesztését és eredményességét biztosítsuk.

A 2008 óta több mint 70 megtartott képzésünkön mintegy 500 fő vett részt. Pozitív visszajelzéseik abban erősítenek meg bennünket, hogy fontos, hiánypótló és értékes munkát végzünk.

Intézményünket a Felnőttképzési Akkreditáló Testület 2010-ben akkreditált képzési intézménynek nyilvánította.

Képzéseink többségét 2009 óta az Európai Unió Európai Integrációs Alapja valamint a Visszatérési Alapja támogatja. 2012-ben elindítottunk és 2013-ban sikeresen zártunk a Társadalmi Megújulás Operatív Program Migráns hátterű tanulók nevelésének és oktatásának segítése II. szakasz keretében megnyert pályázatot „Pedagógusokkal a befogadóbb iskolákért” - címmel (TÁMOP- 3.4.1.B-11/1-2012-0005). A projekt során három pedagógus továbbképzést indítottunk összesen 44 pedagógus részvételével.

Számos esetben tartunk képzéseket más szervezeteknek, intézményeknek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, a Magyarországi Terre des hommes Alapítvány „Lausanne”, a Baptista Segélyszervezet, az Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért, a Miskolci Martin János Szakképző Iskola, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, A Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, a Cinkotai Huncutka Óvoda mind szívesen dolgoznak képzési teamünkkel. Munkatársaink vendégelőadóként rendszeresen tartanak kurzusokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karán, a Közép-európai Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Képzési kínálatunk
Kiknek ajánljuk képzéseinket? 
Jelentkezés 
Garanciák - Felnőttképzési szolgáltatások, Panaszkezelés, Ügyfélfogadás