Támogató szolgáltatások idegenrendészeti eljárás alatt állóknak

Az idegenrendészeti eljárás alá vont külföldiek akár több hónapig is őrizetben vannak a rendőrség által működtetett őrzött szállásokon, Kiskunhalason, Nyírbátorban, Győrben és a Repülőtéri Rendőrigazgatóságon. A fogvatartás ideje alatt az őrizetesek fizikai és mentális állapota folyamatosan romlik. A projekt célja az így kialakult hátrányok enyhítése, és a fenntartható hazatérés ösztönzése. 

Projekt időtartama
2016
Projektfelelős
Jávor Kata
Támogató
Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap

Az idegenrendészeti eljárás alá vont külföldiek akár több hónapig is őrizetben vannak a rendőrség által működtetett őrzött szállásokon, Kiskunhalason, Nyírbátorban, Győrben és a Repülőtéri Rendőrigazgatóságon. A fogvatartás ideje alatt az őrizetesek fizikai és mentális állapota folyamatosan romlik. 

A projekt célja az így kialakult hátrányok enyhítése, melynek keretében szociális munkásaink biztosítanak egyéni konzultációs lehetőséget, segítő beszélgetést, melynek célja az információnyújtás, a külföldiek visszatérésének gördülékenyebbé tétele és a fenntartható hazatérés ösztönzése. 

Igyekszünk többek között csökkenteni az őrizeti körülmények miatt kialakuló stresszt, minimalizálni a szükségszerűen bekövetkező pszichés állapotromlást, hiteles és ügyfélközpontú tájékoztatást biztosítani a visszatérési eljárásokról, képviselni ügyfeleink érdekeit az idegenrendészeti eljárás teljes folyamatában és beazonosítani a sérülékeny személyeket és biztosítani számukra a szakszerű bánásmódot.

A közösségi munkásaink közösségi programokon, szabadidős tevékenységeken keresztül értelmes időtöltési lehetőséget kínálnak a külföldieknek, strukturálják az idejüket, elviselhetőbbé teszik a bezártságot.

A pszichológusok pszichológiai tanácsadást biztosítanak az őrzött szálláson elhelyezett külföldiek részére. Felmérik a pszichológiai tanácsadásra, segítségre szoruló, traumán átesett személyek körét, számukra tanácsadást biztosítanak, amelynek hatására enyhítik a külföldi feszültségeit, szorongását, minimalizálják a pszichés és fizikai állapotromlást. A pszichiáterek az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelést felügyelik.

A projektet az Országos Rendőr-főkapitánysággal partnerségben valósítjuk meg.