Szomszéd család - Next Door Family

Ez a projekt az „inkluzív szomszédság” elvén alapul, tehát arra törekszik, hogy baráti köteléket hozzon létre bevándorló és helyi családok között, lebontsa a korlátokat, és véget vessen a kölcsönös elszigeteltségnek

Projekt időtartama
2013
Projektfelelős
Péteri György
Támogató
European Fund for the Integration of Third Country Nationals

A Szomszéd család projektet (Next Door Family) 2004-ben Csehországban mutatták be először, és mivel itt nagyon pozitív eredményeket hozott, a mai napig használják.
Ez a projekt az „inkluzív szomszédság” elvén alapul, tehát arra törekszik, hogy baráti köteléket hozzon létre bevándorló és helyi családok között, lebontsa a korlátokat, és véget vessen a kölcsönös elszigeteltségnek.

Idén a projekt Belgium, Magyarország, Olaszország, Málta, Szlovákia és Spanyolország között, a bevándorlók integrációjának területén szerveződött együttműködés keretében új lendületet kapott. A nemzetközi projekt neve Szomszéd család EU – Befogadó helyi közösségek, és az Európai Integrációs Alap támogatásával jött létre.
2012-ben legalább 210 családi találkozóra fog sor kerülni a partner országokban és olyan államokban, amelyek alig várják, hogy hasonló családi találkozókat szervezzenek, melyek keretében körülbelül 1800 embert fogunk bevonni. A fentebb bemutatott „hogy éljünk együtt és ne csak egymás mellett” modell elősegíti új kapcsolatok és barátságok kialakítását a többségi társadalom és az EU-ban otthonra lelt bevándorlói csoportok képviselői között.

2012. november 18-án, vasárnap 13.00-kor hét országban ülnek asztalhoz bevándorló és helyi családok, hogy közösen elköltött vasárnapi ebéd keretében ismerkedjenek egymással.

Ha szeretnél partnereddel vagy családoddal együtt részt venni egy helyi / migráns családdal megszervezett vasárnapi ebéden, ne habozz, és lépj kapcsolatba munkatársunkkal a diana.berecz@menedek.hu címen!

A partnerországokban szervezett multikulturális rendezvényekről és a projektben résztvevő szervezetekről a projekt honlapján, a nextdoorfamily.eu címen tájékozódhatsz.