Sokszínvilág

A projekt célja a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése, a nyitottság és befogadás erősítése óvodás gyermekek, általános-, és középiskolás tanulók körében.

Projekt időtartama
2015
Projektfelelős
Hetzer Katalin
Támogató
Európai Integrációs Alap

2014. július 1-től „Sokszínvilág” címmel, immáron negyedik alkalommal, iskolai érzékenyítő programot indítottunk. A projekt célja a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése, a nyitottság és befogadás erősítése óvodás gyermekek, általános-, és középiskolás tanulók körében.

A projekt keretén belül három budapesti óvodában tartottunk játékos tevékenységekre épülő foglalkozássorozatokat, öt budapesti általános iskolában interaktív, informatív, játékos foglalkozásokat, három budapesti középiskolában pedig a migráció és interkulturalitás témájával a drámapedagógia, az irodalom, és a részvételi média eszközei, módszerei által ismerkedtünk, élményszerűen, aktív, alkotó módon.

A foglalkozások célja, hogy a résztvevő gyermekek, tanulók személyesen megélt pozitív élményeken keresztül tapasztalják meg a kulturális sokszínűségben rejlő értékeket, értelmezzék a kultúrák találkozásakor felmerülhető konfliktusokat, megértsék és megismerjék a migráció okait, a migráció által kialakuló multikulturális társadalmak működését, és ez által nyitottabbá, befogadóbbá, társadalmilag érzékenyebbé, tudatosabbá váljanak.

A projekt keretében budapesti és vidéki általános és középiskolákban tematikus programokat szerveztünk, és 2015 tavaszán középiskolásoknak szóló művészeti fesztivált és nagyszabású családi rendezvényt valósítottunk meg. A projekt 2015. június 30-án sikeresen lezárult.

A projektet az Európai Unió Európai Integrációs Alapja támogatta