REALISE – Making the Most of our Human Capital by 2020

Az Európai Unió Európa 2020 tervének égisze alatt létrejött REALISE – Making the Most of our Human Capital by 2020 projekt az EU versenyképességének és humántőkés kihasználtságának emeléséhez hivatott hozzájárulni az európai munkaerőpiacon dolgozó bevándorlók túlképzettségének orvoslásával.

Projekt időtartama
2011
Projektfelelős
Kováts András
Támogató
European Fund for the Integration of Third Country Nationals

Az Európai Unió Európa 2020 tervének égisze alatt létrejött REALISE – Making the Most of our Human Capital by 2020 projekt az EU versenyképességének és humántőkés kihasználtságának emeléséhez hivatott hozzájárulni az európai munkaerőpiacon dolgozó bevándorlók túlképzettségének orvoslásával.  

Túlképzettségről akkor beszélünk, amikor a dolgozó magasabb iskolai és munkakvalifikációkkal rendelkezik mint amire szükség van a munkája elvégzéséhez. Az Európai Bizottság Foglalkoztatottság Európában 2008 című kiadványa szerint a bevándorlók kétharmada olyan állásban dolgozik, amelyre túlképzett.  Ezt a jelenséget számos ismert korláttal lehet magyarázni, mint többek között az effektív külföldi diplomaelismerési rendszer, a nyelvtudás, a szociális háló és a fogadóország munkaerőpiaci ismereteinek hiányával, a potenciális diszkriminációval, és a jelenlegi gazdasági recesszióval. Növelni a bevándorlók esélyeit, hogy kvalifikációiknak megfelelő állást találjanak, nem csak az ő számukra előnyös, hanem a fogadóország gazdasági produktivitására is kedvező hatással van. Magyarország esetében az elöregedő társadalom problémája különösképpen fontossá teszi az aktív munkaerőpiac lehető legmagasabb produktivitását.   

A projekt helyi érdekelt szereplők széles skáláját vonultatja fel, akik a fennt említett korlátokat elemzik, felvetnek idáig nem említett korlátokat, és a túlképzettség orvoslására ötletekkel állnak elő és azokat ültetik át gyakorlatba. A helyi szakértők által felhozott kérdések és megoldások a nemzetközi partnerek számára rendezett transznacionális konferenciákon kerülnek majd megbeszélésre.

Összességében a túlképzés jelenségének kezelése minden érdekelt számára pozitív változást hoz, és közelebb segít az Európa 2020-as terv céljainak eléréséhez.   

Résztvevő partnerek:
Kom-Pas Gent, Belgium
ProjectWorks, Belgium
Migrants Resource Centre, Egyesült Királyság
Heraklion Development Agency, Görögország
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület, Magyarország
Municipality of Cesena, Olaszország
Bilbao City Council, Spanyolország
Fundacion Sevilla Acoge, Spanyolország
The Multicultural Centre, Svédország

A projekt honlapja ezen a címen érhető el:
http://realise2020.wordpress.com/about/

Új információ! A projekt keretében időközben elkészült egy tanulmány (Diagnostic Report of Cause and Severity for Realise-Making the Most of our Human Capital by 2020), amely itt érhető el.

projekt az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg.