Mindenki másképp egyforma

 A projekt célja a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése interaktív, játékos, informatív foglalkozásokon keresztül az arra legfogékonyabb korosztály, az általános iskolás korú gyerekek között.

Projekt időtartama
2013
Projektfelelős
Hetzer Katalin
Támogató
Európai Integrációs Alap

2012. július 1-től az „Ismerős ismeretlenek” projekt folytatásaként új iskolai érzékenyítő program indult. A projekt célja a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése interaktív, játékos, informatív foglalkozásokon keresztül az arra legfogékonyabb korosztály, az általános iskolás korú gyerekek között.

A projektben öt budapesti általános iskola egy-egy alsó és felső tagozatos csoportja, illetve öt vidéki általános iskola egy-egy alsó tagozatos csoportja vesz részt egy öt foglalkozásból álló foglalkozássorozaton. Az alsó tagozatosok öt világrégió kulturális sajátosságait ismerhetik meg a játékos foglalkozásokon, melyek tartalmaznak képnézegetést, beszélgetést, írástanulást, meseolvasást, játékot, és egy a régióra jellemző kézműves tárgy elkészítését. A felsősök a kultúrákkal, a kulturális különbségekkel interkulturális témák (vallások, étkezés, öltözködés, család, stb.) interaktív feldolgozásán keresztül ismerkednek.

A projektben résztvevő általános iskolákban migráns-napot szervezünk migráns hátterű tanulók aktív bevonásával, ahol az iskolások tágabb köre ismerkedhet meg a témával izgalmas programokon keresztül. A projekt zárásaként migráns családi napot szervezünk Budapesten.

A projektet az Európai Unió Európai Integrációs Alapja támogatja.