Migrációról iskolásoknak

A projekt célja a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése, a nyitottság és befogadás erősítése általános-, és középiskolás tanulók körében.

Projekt időtartama
2014
Projektfelelős
Hetzer Katalin
Támogató
Európai Integrációs Alap

2013. július 1-től az „Ismerős ismeretlenek”, és a „Mindenki másképp egyforma” projektek folytatásaként új iskolai érzékenyítő programot indítottunk „Migrációról iskolásoknak” címmel. A projekt célja a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése, a nyitottság és befogadás erősítése általános-, és középiskolás tanulók körében.

A projekt keretén belül öt budapesti általános iskola felső tagozatán és öt budapesti középiskolában tartunk öt foglalkozásból álló foglalkozássorozatokat. A foglalkozások célja, hogy a résztvevő tanulók személyesen megélt pozitív élményeken keresztül tapasztalják meg a kulturális sokszínűség értékeit, migrációval kapcsolatos ismereteik bővüljenek; az aktív, önálló témafeldolgozások során tudományos igényességük és kritikai gondolkodásuk fejlődjön, társadalmi felelősségvállalásuk és részvételük erősödjön.

Három budapesti, migráns tanulókat nagyobb számban fogadó iskolában etnikailag vegyes csoportokban részvételi média programot valósítunk meg. Heti rendszerességű iskolai foglalkozások célja a tanulók kommunikációjának és önérvényesítésének fejlesztése a részvételi média eszközeivel (fotográfia, videó, Internet). A programot folyamatos online jelenlét (közösségi média, blog, honlap) kíséri.

A tanév során a foglalkozásokon résztvevő tanulók munkáinak felhasználásával kiadvány készül.

A projekt záró rendezvényeként diákkonferenciát szervezünk, mely teret biztosít a tapasztalatok megosztására, az eredmények disszeminációjára, és a részvételi média programban készült fotók kiállítására.

További információ: Hetzer Kata Tel: (06 1) 322-1502, katalin.hetzer@menedek.hu