Kompetenciafejlesztés őrzött szállásokon

A projekt célja a visszatérés területén tevékenykedő szakemberek képzése, a hazatérést elősegítő intézményrendszer szakmai színvonalának és eredményességének fejlesztése.

Projekt időtartama
2013
Projektfelelős
Lovig Tímea
Támogató
Európai Visszatérési Alap

A projekt célja a visszatérés területén tevékenykedő szakemberek képzése, a hazatérést elősegítő intézményrendszer szakmai színvonalának és eredményességének fejlesztése.
A nyírbátori őrzött szálláson dolgozók nem kellő mélységben rendelkeznek a munkavégzés során jelentkező konfliktushelyzetek megoldásához szükséges gyakorlati ismeretekkel.
Ezért a hivatásos állomány, fegyveres biztonsági őrök, pszicho-szociális és egészségügyi segítő szakemberek kompetenciáját fejlesztjük kiscsoportos tréninggel.

A projekt megvalósítása során felmérjük a nyírbátori őrzött szálláson dolgozó hivatásos állomány és fegyveres biztonsági őrök, a szociális szakemberek és az őrizetesek, valamint az egészségügyi szakemberek képzési szükségleteit, majd kiscsoportos tréningek keretében 22 képzési napon összesen 290 szakember vesz részt. Előkészítjük egy hosszútávú belső képzési rendszer felállítását azzal, hogy a belső képzésekért felelős instruktorokat képzünk. Lehetővé tesszük azt, hogy a Kiskunhalasi Őrzött Szálláson dolgozó segítő szakemberek tematikus esetmegbeszélőkön mélyítsék el szakmai ismereteiket.

Felismert és visszaigazolt probléma, hogy a fegyveres biztonsági őrök nyelvtudása hiányos, idegen nyelvi kompetenciájuk mértéke alacsony. Az őrzött szállásokon tapasztalható feszültségek egy része a kommunikációs nehézségekből fakad. Létrehozunk egy olyan kommunikációs segédeszközt, mely segít elkerülni a félreérthető helyzeteket.

A projekt a Menedék Egyesület és az ORFK együttműködésében valósul meg.