Gyors reagálású pszicho-szociális segítségnyújtás külföldiek számára

2015. szeptember 1-én egy gyors reagálású csapatot állítottunk fel azzal a céllal, hogy segítséget tudjunk nyújtani a szerb-magyar határszakaszon tömegesen várakozó menekültek részére.

Projekt időtartama
2015
Projektfelelős
Jávor Kata
Támogató
UNHCR

2015. szeptember 1-én egy gyors reagálású csapatot állítottunk fel azzal a céllal, hogy segítséget tudjunk nyújtani a szerb-magyar határszakaszon tömegesen várakozó menekültek részére. A következő 2 hétben hozzávetőleg  14.000 ember számára nyújtottunk szóbeli és természetbeni segítséget. A sérülékeny személyeket kiemeltük, és elirányítottuk őket a megfelelő segítséghez.

Mivel 2015. szeptember 15-én Magyarország lezárta a Szerbiával közös határszakaszt két részre osztottuk a csapatot. Az egyik csapat a szerb-magyar határ mentén felállított tranzit zónákat monitorozta, a másik csapat a horvát-magyar határszakaszon nyújtott segítséget az ott átutazó menekültek részére, amíg Magyarország le nem zárta a Horvátországgal közös határát is 2015. október 15-én.  Ezután mindkét csapat a tranzitzónákat monitorozta. Minden nap meglátogattuk a határátkelőket Tompán, Röszkén, Beremenden, Barcson, Zákányban, Letenyén és Lentiben.

December 1-től belépési lehetőséget kaptunk 3 olyan Büntetés végrehajtási Intézménybe, Martonvásáron, Vácott és Nagyfán, ahol kiutasításra váró külföldieket helyeztek el. Ettől a naptól pszicho-szociális segítséget nyújtottunk ezen intézmények külföldi lakóinak. Közösségi foglalkozásokat szerveztünk nekik, ezzel enyhítve a bezártság okozta stresszt. Továbbá segítő beszélgetések során informáltuk őket az idegenrendészeti eljárás menetéről és a hazatérési lehetőségeikről.  Szintén szerveztünk szabadidős programokat a Hódmezővásárhelyi Gyermekotthonban elhelyezett kísérő nélküli külföldi kiskorúak részére.

A projekt 2016. január 31-én ért véget.