A Face to the Story: the Issue of Unreturnable Migrants in Detention

A projekt során az együttműködő partnerek helyi szinten, saját országukban vizsgálják az őrizetben lévő/korábban őrizetben tartott, a kiutasítás folyamata alatt álló, de nem kiutasítható migránsok helyzetét. 

Projekt időtartama
2012-2014
Projektfelelős
Kováts András
Támogató
European Programme for Integration and Migration

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület a European Programme for Integration and Migration (EPIM) nemzetközi programja keretében 2012. szeptember 1. és 2014. február 28. között valósítja meg a „A Face to the Story: the Issue of Unreturnable Migrants in Detention” című projektet. A projektben a Flemish Refugee Action (Belgium) főpályázó szervezettel együttműködve a Menedék Egyesület (Magyarország), a European Council on Refugees and Exiles (ECRE, Franciaország), a France terre d’asile (Franciaország) és Detention Action (Egyesült Királyság) vesz részt.

A projekt során az együttműködő partnerek helyi szinten, saját országukban vizsgálják az őrizetben lévő/korábban őrizetben tartott, a kiutasítás folyamata alatt álló, de nem kiutasítható migránsok helyzetét. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az említett kiutasítottak élethelyzetére, lehetőségeire, különös tekintettel az idegenrendészeti eljárás során alkalmazott fogvatartás rájuk mért hatásaira.

A kutatómunka keretében a partnerek a projekt célcsoportjának tagjaival készített személyes interjúk elemzésével tárják fel az érintett külföldiek lehetőségeit. A megismert élettörténeteket kiegészítve egy országjelentésben mutatják be az idegenrendészeti eljárásra vonatkozó speciális, sok esetben országonként eltérő joggyakorlatokat, helyi viszonyokat.

A projekt megvalósításában részt vevő partnerek a kutatási eredményeket tanulmány formájában publikálják, ami alapján egy weboldalt szerkesztenek szélesebb közönségnek is hozzáférhetővé téve a megismert személyes történeteket, kutatási eredményeiket és javaslataikat. A projekt második felében a kutatási eredmények disszeminációjára nemzetközi és országos konferenciákon nyílik lehetőség.