Velkám májgrentsz – albérletet keresünk!

2016/02/10
Short description

2015. utolsó hónapjaiban zajlott Velkám Májgrentsz! kampányunk, mellyel a hazánkban élő külföldiek lakhatási nehézségeire hívtuk fel a figyelmet. Köszönet a főbérlőnek jelentkezőknek!

laimpais_1130.png
Törzs

„Azt tapasztaltuk, hogy az utóbbi hónapokban érezhetően megnehezült azoknak az élete, akik hosszabb ideje itt élnek Magyarországon. Több olyan migránssal és menekülttel vagyunk kapcsolatban, akik hónapokon keresztül hiába keresnek lakást, mert sokan félnek és elzárkóznak attól, hogy külföldinek adják ki a lakásukat. Még akkor is, ha ezek az emberek Magyarországon szeretnének letelepedni, hosszú távra keresnek lakást, és fizetni is tudják a lakbért” – mondta Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója a Velkám Májgrentsz! kampány és albérletkereső program hátteréről.

Az Egyesület éppen ezért olyan potenciális főbérlők jelentkezését várja, akik örömmel tesznek lépéseket egy befogadóbb társadalomért, és szívesen adják ki lakásukat vagy szobájukat itt élő külföldieknek (normál áron vagy akár kis kedvezménnyel). A program keretében szociális munkás és interkulturális mediátor is segít a kiadással kapcsolatos esetleges kérdések megválaszolásában, hosszú távon pedig akár egy szorosabb viszony kialakításában is.

Hogy felhívja a figyelmet a helyzetre, a Menedék Egyesület videósorozatot tett közzé hazai közéleti szereplők és itt élő migránsok közreműködésével, akik néhány napra összeköltöztek, és erről közös videónaplót készítettek.

Mivel a videónaplókat a szereplők maguk forgatták, azok a lehető leghitelesebben mutatják be, hogyan telt és milyen élmény volt számukra az együtt töltött idő – az álmos reggeli kávézástól a hétvégi családi nagyebéden át az esti kocsmázásig. A sorozat bemutatja, milyen a gyakorlatban, amikor beengedünk valakit az életünkbe és a hétköznapjainkba, kulturális különbségek vagy akár nyelvi korlátok ellenére. A négy kisfilm így valódi, személyes jó élményt ad át az erre nyitott (fülű, szívű és szemű) nézőknek, arra ösztönözve őket, hogy személyes kapcsolatok révén próbáljanak változást elérni a környezetükben.

Kulka János vendégül látta otthonában Amint, aki Afganisztánból származik és 6 éve él Magyarországon.

Klein Dávid nemrég érkezett haza legutóbbi expedíciójáról, amely során sikeresen feljutott oxigénpalack nélkül a Himalájában található Manaszlu hegy csúcsára. Miután kipihente az expedíció fáradalmait, érdi otthonában látta vendégül pár napra az Ugandából származó Akit, aki másfél éve érkezett Magyarországra, és azelőtt szociális munkásként dolgozott hazájában. Az együtt töltött időt közösen dokumentálták, az így készült videónapló tehát meghitt bepillantást enged közös kalandjaikba, a novemberi tábortüzezéstől a váratlan nyúlsimogatásig, és Dávid kedvenc budai kocsmájába is benéznek.

A Velkám Májgrentsz! videósorozat harmadik epizódjában Vranik Roland filmrendező (Fekete kefe, Az adás) és családja fogadja otthonába az Afganisztánból származó Hussaini családot. Az eseménydús három nap során a két család – összesen öt gyerekkel – mindent közösen csinált, méghozzá a legnagyobb természetességgel és vidámságban, amit még az sem akadályozott, hogy csak a gyerekek beszéltek közös nyelvet. A Hussaini család egy budapesti mecsetbe is elvitte Vranikékat, betekintést engedve egyik legszentebb ünnepük, az Asúra szertartásába, amikor Mohammed próféta unokájának mártírhalálára emlékeznek.

A záró epizódban Jónás Vera zenész-énekesnőhöz költözik be néhány napra az iráni Arghavan, közösen készített videónaplójuknak köszönhetően pedig a nézők ismét tanúi lehetnek egy különleges barátság kezdetének. Arghavan öt éve él Magyarországon, és úgy érzi, itt találta meg az otthonát. Óvodában tanít jógát és művészetet, divattervezőként pedig a saját kollekcióján dolgozik. Vera, aki 2016-ban megjelenő lemezén dolgozik zenekarával, a Jónás Vera Experimenttel, a stúdiójukba is elvitte Arghavant, utolsó estéjükön pedig Arghavan mutatta meg Verának kedvenc iráni éttermét. 

A kampány utolsó, visszatekintő videójából kiderül, milyen volt részt venni a projektben, és miért érdemes keresni hasonló élményeket a hétköznapokban is.

„Nekem mindig lételemem az életben, hogy tudjunk kapcsolódni egymáshoz, nyitott fülekkel, szívekkel, szemekkel” – mondta Jónás Vera zenész-énekesnő, a Velkám Májgrentsz! sorozat egyik vendéglátója, arra válaszolva, miért volt számára magától értetődő és természetes az a pár nap, amelyet az iráni származású Arghavannal töltött. Bár nem találkoztak korábban, és különböző kultúrában nőttek föl, a két nő rögtön megtalálta a hangot és a közös pontokat, hiszen őszinte érdeklődéssel és közvetlenséggel fordultak egymáshoz. Ennek lehetnek a tanúi a nézők a saját felvételekből készült videónaplónak köszönhetően, amelyet három másik videó kísér a kampány keretében: Kulka János és az Afganisztánból származó Amin, Klein Dávid és az uganda Aki, valamint a Vranik család és az ugyancsak afgán Hussaini család részvételével. A kampányról készült werk-videóban valamennyi résztvevő nyilatkozik!

A kampány üzenete már számos olyan lakástulajdonoshoz eljutott, aki örömmel tesz lépéseket egy befogadóbb társadalomért, és szívesen kiadja a lakását itt élő külföldinek.

Az Egyesület folyamatosan fogadja a jelentkezéseket.

A kampány és az albérletkereső program a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával jött létre!