Velkám májgrentsz – albérletet keresünk!

2015/11/30
Short description

Velkám Májgrentsz! címmel videósorozatot és albérletkereső programot indítottunk. A részvételi doku-sorozat hazai közéleti szereplők és itt élő migránsok közreműködésével készült, akik közösen dokumentálták együtt töltött napjaikat. A kampány és a hozzá kapcsolódó albérletkereső program célja, hogy segítsen albérletet találni azoknak a Magyarországon élő külföldieknek, akiknek ez nehézséget jelent.

laimpais_1130.png
Törzs

Megjelent a Velkám Májgrentsz! videósorozat első epizódja, amelyben Kulka János látja vendégül otthonában néhány napra az Afganisztánból származó, 6 éve Magyarországon élő Amint. Az együtt töltött napokat a szereplők maguk örökítették meg, így a saját felvételekből készült, személyes hangvételű videónapló a lehető leghitelesebben adja vissza megismerkedésük és összebarátkozásuk történetét. A videót három további epizód követi a Velkám Májgrentsz! kampány keretében (nov. 30-tól dec. 8-ig) Klein Dávid hegymászó, Vranik Roland filmrendező (Fekete kefe, Az állampolgár) és családja, valamint Jónás Vera zenész-énekesnő részvételével. A filmek személyes történeteken keresztül hozzák közelebb az Iránból, Afganisztánból és Ugandából származó migráns szereplőket, és bemutatják a könnyű együttélés hétköznapi helyzeteit. Kulka János és Amin videója ezen a linken elérhető: https://youtu.be/WS_ltekQZiQ

„Azt tapasztaltuk, hogy az utóbbi hónapokban érezhetően megnehezült azoknak az élete, akik hosszabb ideje itt élnek Magyarországon. Több olyan migránssal és menekülttel vagyunk kapcsolatban, akik hónapokon keresztül hiába keresnek lakást, mert sokan félnek és elzárkóznak attól, hogy külföldinek adják ki a lakásukat. Még akkor is, ha ezek az emberek Magyarországon szeretnének letelepedni, hosszú távra keresnek lakást, és fizetni is tudják a lakbért” – mondta Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója a Velkám Májgrentsz! kampány és albérletkereső program hátteréről. Az Egyesület éppen ezért olyan potenciális főbérlők jelentkezését várja, akik örömmel tesznek lépéseket egy befogadóbb társadalomért, és szívesen adják ki lakásukat vagy szobájukat itt élő külföldieknek (normál áron vagy akár kis kedvezménnyel). A program keretében szociális munkás és interkulturális mediátor is segít a kiadással kapcsolatos esetleges kérdések megválaszolásában, hosszú távon pedig akár egy szorosabb viszony kialakításában is.

A második filmről: Klein Dávid nemrég érkezett haza legutóbbi expedíciójáról, amely során sikeresen feljutott oxigénpalack nélkül a Himalájában található Manaszlu hegy csúcsára. Miután kipihente az expedíció fáradalmait, érdi otthonában látta vendégül pár napra az Ugandából származó Akit, aki másfél éve érkezett Magyarországra, és azelőtt szociális munkásként dolgozott hazájában. Az együtt töltött időt közösen dokumentálták, az így készült videónapló tehát meghitt bepillantást enged közös kalandjaikba, a novemberi tábortüzezéstől a váratlan nyúlsimogatásig, és Dávid kedvenc budai kocsmájába is benéznek.

A főbérlők jelentkezését itt várjuk: www.menedek.hu/vm

További fotók itt:   https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1024150177606299.1073741854.114660208555305&type=3

A kampány és az albérletkereső program a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával jött létre.