Tapasztalatcsere őrizetesekkel foglalkozóknak

2017/11/16
Short description

Szakmai fórumot tartottunk a büntetés-végrehajtási intézetből őrzött szállásra kerülő külföldieknek nyújtott szociális szolgáltatások fejlesztése érdekében.

fotó: menedek.hu
Törzs

Az idegenrendészeti őrizetben az utóbbi hónapokban lényegesen meghosszabbodott az átlagos őrizeten eltöltött idő. Ebben a helyzetben nagy kihívást jelent a szociális munkásaink számára azoknak a dinamikáknak, jelenségeknek a kezelése, amiket büntetés-végrehajtási intézetből őrzött szállásra kerülő külföldiek hoznak magukkal.

Ezeknek az ügyfeleknek a jobb megértésében, a börtönkultúra idegenrendészeti őrizetben való meghonosodásának megakadályozásában kaptak segítséget az őrzött szállásokon dolgozó kollégák olyan szakemberektől, mint Dr. Körmendy András bv. ügyész, Dr. Hegedűs Judit, az NKE tanszékvezető egyetemi docense és Dr. Fliegauf Gergely, az AJBH OPCAT főosztályvezetője.

A kétnapos szakmai program során néhány órára Dr. Borsa Csaba, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Határrendészeti Főosztály Idegenrendészeti osztályvezetője is csatlakozott a csapathoz, aki bemutatta a készülő gyakorlati útmutatót a pszicho-szociális szolgáltatások működtetéséhez az őrzött szállásokon.

Mindezek mellett alkalmunk nyílt másodéves határrendészeti hallgatókkal eszmét cserélni a határrendészeti és szociális szakma különbözőségei mellett az együttműködés, a közös célok lehetőségeiről.

A fórum sok új és hasznos információt adott az őrizetben dolgozó munkatársaknak, de ugyanolyan fontos hozadéka volt az együttlétnek az, hogy a különböző szállásokon dolgozó segítő szakembereknek alkalmuk volt tapasztalatokat cserélni, közösen feldolgozni a hallottakat.