Sikeres szakmaközi párbeszéd és hatékony előrelépések a migráns gyerekek ügyében

2012/11/29
Törzs

Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Szakmai Nap 2012
Kecskemét
Budapest

Fókuszban: A migráns gyerekek helyzete Magyarországon

Regionális és országos konferencián tanácskoztak hazai szakmai, kormányzati és civil szervezetek, valamint nemzetközi szervezetek képviselői (ENSZ Menekültügyi Főbiztosság, Nemzetközi Migrációs Szervezet, UNICEF, Magyar Vöröskereszt, Terre des Hommes) a migráns gyerekek magyarországi helyzetéről.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány a Missing Children Europe tagszervezeteként idén azoknak a gyerekeknek a helyzetére, problémáira hívta fel a figyelmet, akik hihetetlen veszélyeket, kockázatokat vállalva kelnek útra háborús övezetekből, etnikai üldöztetésből, vagy olyan mélyszegénységből, amelyet gyakran elképzelni sem tudunk.

A téma fontosságát mutatja, hogy a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és az Országos Rendőrfőkapitányság hármas szervezésében létrejött konferencián több, mint 100, a kérdésben érintett szakember vett részt.

Mindkét konferencia az esetfókuszú megközelítés módszerével sarkallta közös gondolkodásra a résztvevő szakembereket, hatósági és szakpolitikai szereplőket.

A konkrét esetismertetések mellett a többszintű szakértői összefogásnak köszönhetően sikerült a legfontosabb problémákat megfogalmazni és elindult egy sikeres együttműködés a problémák kezelésére, a megoldások kidolgozására.

A konferencián résztvevők tájékoztatást kaptak arról is, hogy a közelmúltban az érintett szaktárcák képviselői között megállapodás született a nem menedékkérő kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére szolgáló 24 gyermekotthoni férőhely biztosításáról.

Egységes szakmai protokoll kidolgozása van folyamatban annak érdekében, hogy a hazánkba érkező magukat kiskorúnak valló harmadik országbeli állampolgárok életkorának megállapítása harmonizáltan történjen.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Menedék Egyesület is felajánlotta, hogy képzéseket biztosítanak a szakterületen dolgozó szakemberek számára.

A gyermekvédelmi, idegenrendészeti, menekültügyi, rendészeti szakterületek képviselői közötti hosszú távú párbeszéd és együttműködés koordinálását továbbra is a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyerekvédelmi és gyerekjogász szakértői biztosítják.

A konferencián elhangzottakból a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kiadványt készít, továbbá a jövő év folyamán follow up konferenciát szervez, melynek célja a kísérő nélküli kiskorúakkal kapcsolatos szakmaközi párbeszéd fenntartása, az elhangzottak nyomon követése.

További információ:
dr. Jánoskúti Boglárka
a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyerekjogásza
T/fax: +36 1 354 10 29
info@kek-vonal.hu
www.kek-vonal.hu oldalon.