„Sérülékeny menekültek” címmel új szakmai kiadványt adott ki a Menedék Egyesület

2022/06/17
Short description

A Menedék Egyesület 2019 és 2022 között részt vett a RAISD elnevezésű nemzetközi kutatási és stratégiai projektben. Ennek legfontosabb hazai eredményeként szociális munkások számára készült oktatóanyagot készítettünk, amely menekültekkel és segítő szakemberekkel készült interjúk és esetleírások alapján íródott.

Törzs

A „Sérülékeny menekültek – Tréninggyakorlatok igaz történetek alapján” című kiadvány egy praktikus kézikönyv, amelyben menekült „profilok”, illetve ezekhez hitelesen kapcsolódó tréninggyakorlatok találhatók. A gyakorlatok kapcsán bemutatjuk azt is, milyen helyzetekben érdemes ezeket használni, valamint, hogy milyen eredmények várhatóak tőlük. Kiadványunkban valós történetek és élethelyzetek anonimizált összefoglalói, illetve a sérülékenységi kontextusok alapján mutatjuk be egy-egy menekült részletes „profilját”.

Emberi jogi képzéseket tartasz középiskolákban? Szociális munkát oktatsz az egyetemen? Egyre több a menekült ügyfeled az otthonban? Felkértek, hogy tarts egy tréninget a pszichoszociális segítségnyújtás gyakorlatáról? Egy interaktív gyakorlatban szeretnéd bemutatni egy menekült család helyzetét?

Szociodráma foglalkozásaidat szeretnéd megújítani? Szeretnéd, hogy a szemléletformáló alkalmaidon hitelesen jelenjenek meg a menekültek? Neked is szól a kiadvány!

De forgathatod akkor is, ha érdekel a legsérülékenyebb menekült egyének sorsa és a kontextus, melyben az életük zajlik. Az ismeretanyag hasznos lehet akkor is, ha olyan képző, tanár, vagy szakmai fejlesztő vagy, aki előszeretettel alkalmaz vagy próbál ki a tematikáiban interaktív, szituációs játékokat az életszerű tanulás vagy képzés során. Akkor is neked szól, ha nem a menekültügy területén tevékenykedsz, de fontosnak tartod, hogy ez a kérdéskör is megjelenjen a képzési tematikáidban, vagy ha egy speciális szakterület ismereteit akarod átadni menekültekkel dolgozó szakembereknek.

A munkafüzet és a hozzá tartozó nyomtatható anyagok megtalálhatóak a Menedék Egyesület weboldalán, a Tudástárban: https://tudastar.menedek.hu/hirek/raisd-munkafuzet

További, a RAISD projekttel kapcsolatos információkért látogasd meg a projekt weboldalát, ahol számos általános és országspecifikus szakmai anyag található: https://raisd-h2020.eu/

A RAISD projekt az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Programjának támogatásából jött létre a 822688 sz. támogatási megállapodás alapján.   
Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a projekt szakmai anyagainak tartalmáért, mely kizárólag a szerzők véleményét tükrözi. A Bizottság nem tehető felelőssé a szakmai anyagokban található információk bármilyen felhasználásáért.