NIEM - V4 országok együttműködés

2021/02/23
Short description

A NIEM (National Integration Evaluation Mechanism, a nemzeti integráció-értékelő mechanizmus) projekt keretében a V4 országok szorosabban is együttműködnek.

Törzs

A NIEM (National Integration Evaluation Mechanism, a nemzeti integráció-értékelő mechanizmus) projekt keretében a V4 országok szorosabban is együttműködnek. A V4NIEM alprojekt második, jelenlegi szakaszában az integráció egyes specifikus, meghatározó területeire, illetve szereplőire fókuszáló összehasonlító jelentéseket készítenek a magyar, cseh, lengyel és szlovák szakértők. Ennek egyik első eredménye az önkormányzatok integrációban játszott szerepét bemutató jelentés, amely jó példákat is ismertet, elsősorban a cseh és a lengyel gyakorlat bemutatásával. Az angol nyelvű jelentés az oldal alján olvasható.

A V4NIEM alprojekt célja a nemzetközi védelemben részesítettek (menekültek, oltalmazottak) integrációjának elősegítése a visegrádi országokban a kutatás, kapcsolatépítés és közös érdekképviselet eszközeivel, annak érdekében, hogy elősegítsék hatékony megoldások kidolgozását a nemzeti integrációs politikákban. A projekt keretében korábban az integráció helyzetét, és a menekültekkel, oltalmazottakkal kapcsolatos társadalmi attitűdöket bemutató összehasonlító jelentések készültek.

Az alprojektben civil szervezetek, Magyarországról a Menedék Egyesület, Csehországból a People in Need, Lengyelországból az IPA (Közigazgatási Intézet), Szlovákiából a Marginal vesznek részt. A projektet az Európai Unió és a Visegrádi Alap támogatja.