„MUNKAERŐT HÍVTUNK ÉS EMBEREK JÖTTEK”

2023/06/16
Short description

A Menedék Egyesület észrevételei a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényről

Törzs

Forrás: Fortepan - Horváth Péter; Gyömrői út 84-86., Kőbányai Textilművek. Előtérben egy Magyarországon dolgozó kubai szövőnő

A parlament által június 13-án elfogadott törvény jelentős fordulatot hoz a kormányzati migrációs politikában. Az eddig hirdetett „No migration” üzenetével szemben – amit a gyakorlatban eddig sem követett a kormányzat – a kormányzat a tervezett beruházások megvalósításához „együttesen több százezer fő foglalkoztatását” látja szükségesnek, amit a magyar munkavállalók munkaereje nem képes kielégíteni. 

Véleményünk szerint az elfogadott törvény újabb jele az átfogó kormányzati migrációs politika hiányának – egy részletkérdést kíván szabályozni, anélkül, hogy a migrációs folyamat többi aspektusát áttekintené, illetve arra javaslatot tenne. Szükségesnek tartanánk ezért, hogy Magyarországnak átfogó migrációs stratégiája legyen, ne aktuális részérdekek mentén dőljön el, ki, milyen feltételekkel utazhat be, és tartózkodhat Magyarországon. A migrációs stratégiát Magyarország gazdasági, kulturális, tudományos, külpolitikai érdekeit, humanitárius értékrendjét és szerepvállalását, valamint a nemzetközi és európai jogi normákat figyelembe véve szükséges kialakítani valamennyi érintett: kormányzati, önkormányzati szakemberek, gazdasági szereplők, szakszervezetek, civil szervezetek, és maguk az érintettek bevonásával.

Bízunk benne, hogy a novemberi hatályba lépésig tisztázódnak a fenti kérdések, és legalább a részletszabályozás szintjén megoldások születnek. Aggódunk ugyanakkor, hogy az új szabályozás és a hatására kiépülő munkaerőmigrációs rendszer megismétli azokat a hibákat, amiket a nyugat-európai elődök évtizedekkel korábban elkövettek, és a munkaerőpiaci problémák rövid távú megoldása mellett jelentős társadalmi konfliktusok forrásává válik. A migráns munkaerőért folyó globális versenyben Magyarország sem a bérszínvonal, sem a munkakörülmények terén nem áll jól. Ezt a humánus foglalkoztatás, a szociális biztonság és a társadalmi integráció lehetősége kompenzálhatná valamelyest, azonban az új jogszabály nem ezt kínálja. Fontos lenne odafigyelni ezekre a szempontokra is a továbbiakban, hogy az ide érkező emberek elégedett és jó munkaerőként maradjanak Magyarországon.

A törvénnyel kapcsolatos részletes észrevételeinket itt olvashatjátok.

Csatolmány