Itt legalább béke van (Interjú)

2017/05/18
Short description

Momand Islamuddin közel egy évtizede a Menedék Egyesület ügyfele volt, feleségével és kislányával menekültek el Afganisztánból. Az egyesület lakást, munkát keresett számára.

Törzs

Momand Islamuddin közel egy évtizede a Menedék Egyesület ügyfele volt, feleségével és kislányával menekültek el Afganisztánból. Az egyesület lakást, munkát keresett számára. Ma ő vezeti a legnépszerűbb gyrosost a Népszínház utcában. Az üzlet déltájban mindig tele van, a helyiektől a holland turistákon át a közterület felügyelőkig mindenki ott toporog.

Hogyan találtad ezt a munkát, mióta dolgozol itt?

2008-ban érkeztem a családommal Magyarországra. Eleinte villanyszerelő voltam. Egy napot dolgoztam, kettőt nem, mert kevés volt a megrendelés. Sok próbálkozás után, 2014-ben nyitottam ezt az üzletet.

Volt-e valami, amire nem számítottál és szokatlan volt az elején?

Afganisztánban műszerész voltam, az teljesen más szakma, mint amit most csinálok. Esztergályos és vízvezeték-szerelő végzettségem is van, Magyarországon pedig CNC forgácsolónak is kitanultam. Ez jó lehetőség lett volna, de mindenhol többéves tapasztalatot kértek, ami nekem nem volt meg, ezért nem kaptam munkát. Aztán törököktől és afgánoktól lestem el, hogyan kell büfét csinálni. Jó, ha sokféle, magyar, thai, olasz és afgán ízeket is kínálunk, mert akkor mindenki talál olyat, amit szeret.

Milyen magyarokkal együtt dolgozni?

Magyar és iráni is dolgozott velem. Volt, aki nem bírta a munkát, de mindenkivel kijöttem. Az itteniek máshogy érzik az ízeket, más fűszereket használnak, ezért a szószokat nem bíznám rájuk.

Mit csinálsz, amikor nem dolgozol?

Olyan nem nagyon van. Az utóbbi fél évben pihenek a hétvégén, de előtte minden nap dolgoztam. Dániában és Norvégiában is, összesen tizenhét országban jártam, mielőtt Magyarország lett az otthonunk. Nem mentünk tovább, mert bárhol vagyunk, mindenhol szorgalmasan kell dolgozni. Itt jó, legalább béke van. A lányom iskolába jár, gimnazista. Azt szeretném, hogy továbbtanuljon, és még ne álljon munkába. Kitűnő tanuló, csillagos ötösei vannak magyarból is. Ha lesz időm, általános iskolai bizonyítványt szeretnék szerezni, és egyszer majd nyelvvizsgázom is.

Hogyan látod magad öt év múlva?

2022-ben? Két üzletem van, jó munkám, tíz-húsz alkalmazottam. Az új üzlet másik kerületben lenne, mert itt elég egy. A neve „szolgálat” vagy „kebab és pizza büfé”.

Az Így dolgozunk mi kampányunkról bővebben itt olvashat: http://menedek.hu/igydolgozunkmi