Hírek a RAISD projektről

2021/07/15
Short description

Törzs

A migránsokkal foglalkozó intézmények, szervezetek és személyek nincsenek mindig tudatában az összes kiszolgáltatottsági tényezőnek, ami befolyásolhatja ügyfeleik szükségleteit.

Ennek megváltoztatása a RAISD projekt célja, amiben a hét résztvevő ország alakít ki olyan stratégiákat melyek a kiszolgáltatott migránsokkal való munkában segítenek. A Menedék Egyesület a projekt magyar tagjaként szintén egy ilyen módszertan kialakításán dolgozik. A projekt részletes leírása ebben a cikkben olvasható.

Az elmúlt két évben minden partner kialakított olyan tréningeket, amik építve az előzetes kutatásokra, támogatást nyújtanak abban, hogy megfelelő tudást és készségeket kapjunk új integrációs stratégiák alkalmazásában. Ennek része az a 13 tréning, ami azokkal az alapvető kihívásokkal foglalkozik, amik a hazájukat elhagyni kényszerülőkkel való munka során felmerülhetnek – etikai kérdések, nemek közötti egyenlőséghez kapcsolódó szempontok, pszichológiai támogatás és trauma kezelés.

A RAISD tréning moduljai ingyenesen elérhetőek a RAISD Learning Space-en és az mindenkinek a rendelkezésére állnak, akik szeretnék a hazájukat elhagyni kényszerülők specifikus kihívásait és szükségleteit kutatni, vagy szeretnék fejleszteni készségeiket annak érdekében, hogy megfelelő és valós igényeken alapuló stratégiákat alakítsanak ki azért, hogy támogassák a sérülékeny csoportok bevonását és integrációját.

Itt található az összesítése a RAISD Learning Space-en található tréning moduloknak.

Hírek a RAISD tudás közösségről

A RAISD tudás közössége június 10-én találkozott online egy második Cross- Analysis Workshopon, aminek célja volt a helyi sérülékeny csoportok integrációs stratégiájának további fejlesztése. Az esemény során különböző nézőpontok kerültek összesítésre. Szó volt az integrációs stratégiákkal kapcsolatos feltételezésekről, a résztvevők bevonásáról valamint a tervezési és megvalósítási folyamatokról.

Remek alkalom volt arra, hogy a folyamatban résztvevő szakemberek megoszthassák tapasztalataikat arról, hogy hogy lehet a módszertant a jövőben előforduló helyzetekhez igazítani, illetve, hogy lehet a sérülékeny csoportokat bevonni a döntéshozatali folyamatokba.