Családi nap a Városligetben

2013/06/12
Törzs

2013. május 26-án nagyszabású családi napot rendeztünk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Városligeti Gyermeknapjának részeként, a „Nemzetek Utcájában”. A program a Mindenki Másképp Egyforma című, Európai Integrációs Alap által támogatott iskolai projektünk részeként valósult meg.   A rendezvény nagy sikerrel zajlott, több száz család vett részt a különböző tevékenységekben.

A Mindenki Másképp Egyforma projekt célja volt, hogy interaktív, játékos foglalkozásokon keresztül érzékenyítse az általános iskolai tanulókat a bevándorlás témája iránt, valamint létrehozzon egy olyan rendezvényt, amely szélesebb kör számára elérhető, lehetővé teszi az ismeret- és élményszerzést különböző kultúrák kapcsán és lehetőséget biztosít a kulturális találkozásokra.

A rendezvényen a Menedék Egyesület 10-től 18 óráig fogadta az érdeklődő családokat színes programokkal, párhuzamosan több tevékenységgel. A hangszerkészítés, a közös zenélés és a daltanulás a különböző kultúrák zenei világába adott betekintést, míg a kézműves foglalkozások kapcsán (afgán sárkány, afrikai maszk, latin- amerikai csörgők és matrjoska baba készítése) a tárgyi világgal ismerkedtek meg az érdeklődők.

A nap folyamán egy afrikai („A Nap és a Hold meséi”) és egy kínai („Kagylótündér”)mesét feldolgozó bábelőadást tekinthettek meg a gyermekek Krista Anita és Tatai Zsolt előadásában, melybe a közönség is bekapcsolódott az előtte elkészített bábokkal, kellékekkel.
Délelőtt 40 perces multikulturális műsorral lépett fel a Szent István Király Zeneiskola Ütő- és Tömegzenekara a Nagykövetségek Színpadán.
A kisebbeket egész nap népek meséivel és színezőkkel vártuk, a nagyobbakat pedig a bevándorlókkal, illetve a különböző kultúrákkal kapcsolatos izgalmas kvízekkel. Információs pultunknál a rendezvény egész ideje alatt folyamatosan tájékoztatást adtunk Egyesületünkről és a „Mindenki másképp egyforma” projektről.
Azokat a gyerekeket, akik legalább két tevékenységen részt vettek, foglalkoztató füzettel ajándékoztuk meg.

A rendezvény előkészítésében és lebonyolításában közel harminc kolléga és önkéntes vett részt.