Beszámoló a Menedék Egyesület 2012. évi nyári táboráról

2012/10/03
Törzs

Idén július 16-22. között szervezte meg Egyesületünk tizennegyedik nyári táborát menekült és kérelmező gyerekek részére Gyomaendrődön. A táborba Debrecenből, Bicskéről, Budapestről érkeztek a gyerekek. Nyaralásukat az Európai Menekültügyi Alap két projektje, illetve a UNHCR munkatársainak felajánlásai és az SZJA 1% felajánlások támogatták.

Kötött napirend alapján zajlottak a táborozás napjai: ébresztő, reggeli torna, reggeli, szobatakarítás, szobaszemle, kézműves foglalkozás, ebéd, csendespihenő, sportfoglalkozás, strandolás, vacsora, sport/kulturális program, tisztálkodás, takarodó.

A kézműves foglalkozások idén is rendkívül népszerűek voltak, a gyerekek gyöngyből készítettek ékszereket, kabalafigurákat, nemezeltek, különböző kézműves technikákkal ismerkedtek meg, és dísztárgyakat, használati eszközöket készítettek.

Esténként a zenéé és a táncé volt a főszerep, önkénteseink hegedűbemutatót tartottak, népdalokat, hastáncot, hip-hop táncot tanítottak az érdeklődőknek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan meghatározott témára épültek a csapatversenyek, idén a „Mesehősök” témájára fűződtek fel a programok. A hét első napján megalakult a három csapat, Királyok-Királylányok, Boszorkányok-Varázslók, és a Tündérek-Koboldok mérték össze ügyességüket, gyorsaságukat, kreativitásukat, tudásukat. 
A hétfői első fordulóban csapatinduló költése, egyforma színű pólók batikolása, csapatzászló készítése volt a feladat, valamint minden csapat saját kabalafigurát kapott.
Kedden a csapatoknak ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk, szerdán a csapatok jelmezeket készítettek. Csütörtökön sorversenyt rendeztünk, pénteken feladatlapok, fejtörők megoldásával mérték össze tudásukat a versenyzők.
Az utolsó forduló szombaton Gyomán, a városban játszódott, a kalandtúrán meghatározott állomásokon különböző feladatokat kellett megoldani: kirakós játékot kellett időre összeállítani, bekötött szemmel fel kellett ismerni az „élet vízét” a különböző ízű italok közül, elrejtett kincseket kellett keresni, fecskendővel vizet kellett gyűjteni, ki kellett fogni az aranyhalat és egy kívánság – egy nápolyi elmajszolása – azonnal teljesült.

A tematikus versenyeken kívül sportversenyekre is sor került: idén is rendeztünk labdarúgó, kosárlabda, tollaslabda csapatversenyeket, de volt lány- és fiú futóverseny és szkanderbajnokság is.
A záróest minden évben a leginkább várt program, a gyerekek a csoportvezetőik segítségével különböző produkciókat adtak elő. A felnőttek vicces „divatbemutatót” tartottak, a gyerekek tánc- és énekprodukciókkal, mesejelenet eljátszásával tették felejthetetlenné az estét. A záróesten a hagyományoknak megfelelően sor került az édességekből, sport- és tanszerekből, valamint apró ajándékokból álló nyeremények kiosztására, amelyből a sportversenyek, a csapatversenyek és a szobatisztasági verseny helyezettjei egyaránt részesültek. Az este diszkóval zárult.

Az egy hét gyorsan elrepült, de emlékezetes marad a gyerekek és a felnőttek részére egyaránt. A gyerekeket közösséggé kovácsolta az együtt töltött nyaralás, barátságok szövődtek, és nagyon sokat tanultak önmagukról, egymásról, a magyar nyelvről és az itteni szokásokról.