Befogadó óvodák és iskolák program

2017/02/03
Fotó: Bíró Dávid
Törzs

Ebben a programunkban a Budapesten élő külföldi gyerekeknek, diákoknak segítünk, hogy jobban megtalálják a helyüket, és sikeresebbek legyenek az iskolában, közösségeikben.

A programot 2016 augusztusában egyhetes cirkuszos napközis táborral indítottuk 14 menekült és oltalmazott gyerek részvételével. Alkottunk, játszottunk, és kicsit készültünk az iskolára is.

Szeptemberben 19 jelentkezőt készítettünk fel egy kétnapos képzésen arra, hogy migráns gyerekek, tanulók mentorai legyenek: segítsék őket a magyar nyelvtanulásban, az iskolára való felkészülésben, a nehezebb tantárgyak tanulásában, vagy akár az érettségire, egyetemi felvételire való készülésben. Jelenleg 20 önkéntes mentorál 27 gyereket, főleg egyénileg, de néha kis csoportban, heti rendszerességgel. Ez a szám bővül, igény szerint folyamatosan vonunk be új gyerekeket és mentorokat a programba.

Havonta egy alkalommal hétvégi szabadidős programot szervezünk migráns hátterű és magyar gyereknek közösen. Jártunk már a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Művészetek Palotájában, tartottunk mesés workshopot a Cellux csoporttal, legutóbb pedig a Budapest Bábszínházban néztük meg a Diótörőt.

2017 elejétől 5 alkalmas gyerekdráma foglalkozást tartunk a Baptista Integrációs Központ Családok Átmeneti Otthonában lakó menekült gyerekek számára Janda Zsuzsa pszichodráma tanárral.

Rendszeresen járunk óvodákba, iskolákba a korosztályhoz igazodó foglalkozásokat tartani, azért, hogy a kulturális sokszínűség és a migráció témájáról tanuljunk közösen a gyerekekkel. A kőbányai Mocorgó óvodában 4 alkalommal a világ különböző tájaira utaztunk képzeletben, ahol játék babáink, Zaira, Chen, Carlos és Aisa kalauzolták a gyerekeket, játékaikat, zenéiket, mondókáikat, ételeiket stb. bemutatva. Az utolsó foglalkozáson a babák érkeztek Magyarországra és lettek a gyerekcsoport kíváncsi vendégei, csoporttársai.

Ugyanebben az óvodában részt vettünk a Magyar Kultúra Napján is, ahol a magyar és más népek meséit párhuzamba hozó bábfoglalkozásokat és egy bábelőadást tartott Krista Anita és Tatai Zsolt bábművész. (Itt készültek a képek.)

Az általános iskolás, középiskolás korosztállyal interaktív feladatok, játékok, filmek, viták mentén járjuk körbe a migráció témáját, különböző vonatkozásait.

A külföldi és magyar diákok mellett pedagógusokkal és szülőkkel is együtt dolgozunk. Két óvoda és egy iskola pedagógusaival rendszeresen találkozunk, és közösen gondolkodunk a migráns gyerekeket érintő nevelési-oktatási kérdésekről. Eddig 5 ilyen alkalmat tartottunk. A szülők és a tanárok közötti kommunikációt interkulturális közvetítők segítik, akik már több alkalommal tolmácsoltak, segítettek külföldiek számára tartott szülői értekezleten, vagy egy-egy gyermek kapcsán a szülők és a pedagógusok közötti beszélgetésben.

A 2017-ben a fentieken kívül tervezünk még iskolai napokat, nagyobb programokat, és három nyári tábort magyar és külföldi gyerekek részvételével.

Ha felkeltette érdeklődésed a programunk, akkor több formában is kapcsolódhatsz hozzá:

  • ha ismersz olyan külföldi családot, gyereket vagy velük foglalkozó pedagógust, akkor juttasd el számukra az infót, vagy köss össze velük bennünket!
  • ha pedig aktív közreműködője szeretnél lenni a projektünknek, vedd fel velünk a kapcsolatot!

További információ: Medjesi Anna | anna.medjesi@menedek.hu | +36 1 322 1502, +36 20 217 54 38

A projekt a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap támogatásával valósul meg.