Amikor én hibáztam, arról mindenki tudott (Interjú)

2017/04/27
Short description

Samatar Hassan Mohamed 27 éves. Szomália fővárosából néhány éve menekült Budapestre feleségével. Négy nyelven beszél, középiskolai végzettsége van. Jelenleg a ferencvárosi ProLicht Kft-nél hegesztő.

Samatar Hassan Mohamed. Fotó: Györffy Anna
Törzs

Samatar Hassan Mohamed 27 éves. Szomália fővárosából néhány éve menekült Budapestre feleségével. Négy nyelven beszél, középiskolai végzettsége van. Jelenleg a ferencvárosi ProLicht Kft-nél hegesztő.

Hogyan találtad ezt a munkát? Mióta dolgozol itt?

Három hónapja, hogy itt dolgozom. A Menedék segítségével találtam ezt a munkát. Korábban egy drogériában és egy internet kávézóban is dolgoztam, amit egy szomáliai barátom üzemeltett.

Volt-e valami, amire nem számítottál és szokatlan volt az elején?

Néha mindenki elvét valamit. Először amikor az itteniek hibáztak, akkor legyintettek. Amikor én hibáztam, arról mindenki tudott. Új voltam. Ha egy munkahelyen csak külföldiek dolgoznak, akkor mindenki különböző és emiatt könnyebb érteni egymást. De amikor egyedül vagy egy magyar cégnél, ahol több mint száz ember dolgozik, és csak én vagyok külföldi, akkor nem egyszerű az elején. Dolgoznom kell azért is, hogy dolgozhassak. Nekik meg idő kell, hogy megismerjenek.

Milyen magyarokkal együtt dolgozni?

Jól lehet magyarokkal dolgozni. Ha értitek egymást, akkor ki tudtok jönni egymással. De ha valaki nem beszéli a nyelvet, akkor biztos, hogy nem tud velük dolgozni. Amikor az afgán fiú jött, akkor odajöttek hozzám és mondták, hogy ő is muszlim, te is az vagy, már ketten vagytok, mindjárt lesz a bumm. Mindenhol van pár ilyen ember, nem foglalkozom vele.

Hogyan látod magad 5 év múlva?

Korábban biztos voltam benne, hogy továbbállok Angliába, vagy visszamegyek Szomáliába, de most már azt gondolom, hogy itt maradok, üzletet alapítok. Sok embert ismerek, akikkel együtt jöttünk és már saját vállalkozásuk van. Szívesen nyitnék egy vízipipás kávézót. 

Az Így dolgozunk mi kampányunkról bővebben itt olvashat: http://menedek.hu/igydolgozunkmi