SIMILAR- Supporting Integration of Migrant Learners, Asylum Seekers and Refugees

A projekt célja, hogy a bevándorlókkal/menekültekkel foglalkozó szakembereket (szociális munkások, pedagógusok, köztisztviselők és önkéntesek stb.), egy olyan sokoldalú programmal támogassa, melynek szerves része az érintettekkel való személyes kommunikáció és a közös munka.

Projekt időtartama
2016
Projektfelelős
László Zsuzsa
Támogató
Erasmus + Stratégiai Partnerség

A projekt első fázisa az információgyűjtésről szól: olyan szakértőket kérdezünk tapasztalataikról, akik rendszeresen dolgoznak a célcsoporttal. Ezzel párhuzamosan interjúkat végzünk frissen érkezett, és hazánkban hosszabb ideje tartózkodóknak.

Tapasztalatainkat  a "Tudatosság és empátiára való készség növelése a migránsokkal való közös munkában" című kézikönyvben foglaljuk össze. Az interjúk alapján összeállításra kerül egy eszköztár, mely a szakembereket konkrét információkkal látja el a képzésekhez. Az eszköztár része a nemzetközi jó gyakorlatok gyűjteménye; erre szintén támaszkodhatnak a szakemberek a későbbiekben. A kész oktatóanyag célja, hogy a célcsoporttal dolgozókat naprakész és alapos tudásanyaggal lássa el, és ezáltal hosszú távon segítse a célcsoport integrációját, autonómiáját, illetve minimálisra csökkentse társadalmi elszigetelődésüket.

A projekt úttörőnek mondható abban a tekintetben, hogy a bevándorlók, menekültek és oltalmazottak is szóhoz jutnak és elmondhatják, mit tartanak ők nélkülözhetetlennek a beilleszkedésükhöz. Az érintettek észrevételeit a velük szorosan együtt dolgozó kutatók az interjúk segítségével dokumentálják, majd a visszajelzések alapján döntést hoznak arról, hogy milyen tevékenységek és eszközök váltak be, és milyen területeken van szükség változtatásra. A projekt két, szociális munkásoknak és pedagógusoknak szóló képzéssel zárul.

A projektben elkészülő anyagok:

  • kézikönyv: "Tudatosság és empátiára való készség növelése a migránsokkal való közös munkában"
  • eszköztár (bevált gyakorlatok gyűjteménye és kivitelezése): "Szabad út a migránsoknak az  autonómiához"