Pszicho-szociális segítségnyújtás Magyarországon

A projekt célja a befogadáshoz kapcsolódó szolgáltatások bővítése és minőségének javítása, menekültek és oltalmazottak beilleszkedésének elősegítése valamint a menekült és oltalmazott gyermekek érdekeinek érvényesítése és integrációjának előmozdítása.

Projekt időtartama
2018 január – 2018 december
Projektfelelős
Marosváry Barbara
Támogató
UNHCR

A projekt célja a befogadáshoz kapcsolódó szolgáltatások bővítése és minőségének javítása, menekültek és oltalmazottak beilleszkedésének elősegítése valamint a menekült és oltalmazott gyermekek érdekeinek érvényesítése és integrációjának előmozdítása. Célunk, hogy a menekültek és oltalmazottak tényleges és tartós védelmet élvezhessenek Magyarországon, és minél kevesebben kényszerüljenek közülük más országba vándorolni a nagyobb biztonság reményében. A menekültekkel folytatott segítő munka során egy olyan komplex szolgáltató rendszert építettünk ki, mely a szociális munka széles eszközrendszerét alkalmazza.

Budapesten szociális tanácsadás keretében segítünk menekülteknek és oltalmazottaknak abban, hogy megtalálják helyüket a magyar társadalomban: a bürokratikus rendszerekben eligazítást nyújtunk, a lakhatásban, álláskeresésben kapcsolattartóként, interkulturális közvetítőkkel segítünk. A szociális tanácsadás és az ehhez szükség esetén kapcsolódó jogi segítségnyújtás által támogatjuk, hogy a menekültek és oltalmazottak boldogulni tudjanak a helyi viszonyok között. Segítő tevékenységünk fókuszában a munkaerőpiaci integráció áll, melyet mind egyéni, mind pedig csoportos foglalkozásokkal támogatunk: magyar nyelvi és kultuális ismereteket adunk át, sportfoglalkozásokat tartunk, valamint tematikus workshopokon segítünk a munkát keresőknek.

Szociális munkásaink, interkulturális közvetítőink és közösségi munkatársaink hetente többször látogatják a befogadó állomást Vámosszabadiban, ahol egyéni tanácsadást nyújtunk, valamint szabadidős programokat tartunk felnőtteknek és gyerekeknek.

A fóti Gyermekotthonban kísérő nélküli kiskorúaknak tartunk iskolai felkészítő és csoportos foglalkozásokat, elősegítve ezzel mind a szellemi felkészülésüket a magyar iskolai közegre, mind pedig a szociális alkalmazkodásukat a korosztályos csoportokba való beilleszkedéshez. Egyéni szociális tanécsadás keretében támogatjuk a kísérő nélküli kiskorúakat felmerülő problémáik kezelésében és az adminisztratív nehézségekben. Ezen felül egyéni mentorálást nyújtunk a mielőbbi beiskolázás és felzárkózás érdekében.

A beiskolázás és az iskolák általános befogadó hozzáállása érdekében mind a befogadó iskolák felkutatásában, mind pedig a diákok és tanárok érzékenyítésében, interkulturális képzésében szerepet vállalunk. Célunk, hogy a menekült és oltalmazott gyerekek valóban hozzáférjenek a számukra megfelelő oktatáshoz.

Projektazonosító: HUN01/2018/0000000038/000
 

.
.