Jogi Segítségnyújtás Szabálytalanul Foglalkoztatott Külföldieknek

A projekt során a megvalósításában részt vevő projekt partnerek a külföldiek foglalkoztatását szabályozó 2009/52/EK irányelv (Sanctions Directive) hazai jogszabályokba történő átültetését és végrehajtását vizsgálják.

Projekt időtartama
2015
Projektfelelős
Bodolai Anna Borbála, Szász Ildikó
Támogató
EPIM

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület egy nemzetközi partnerség tagjaként az „European Programme for Integration and Migration” (EPIM) nemzetközi programja keretében 2012. szeptember 1. és 2014. december 31. között valósítja meg a „For Undocumented Migrants’ Rights in Central Europe” (Jogi Segítségnyújtás Szabálytalanul Foglalkoztatott Külföldieknek) című projektet. A projekt során a megvalósításában részt vevő projekt partnerek a külföldiek foglalkoztatását szabályozó 2009/52/EK irányelv (Sanctions Directive) hazai jogszabályokba történő átültetését és végrehajtását vizsgálják.

A projekt célja annak vizsgálata, hogy az irányelv mennyiben jelent valóban védelmet a szabálytalanul munkát vállaló külföldiek kizsákmányolásával szemben és a szabálytalan foglalkoztatás megakadályozására.
A projekt része egyben jogi segítségnyújtás biztosítása a szabálytalanul munkát vállalók számára, amelyet a Péteri Ügyvédi Iroda külföldiek foglalkoztatására szakosodott munkatársai látnak el. A szolgáltatás szórólapja itt tölthető le.
A projektnek része a külföldiek munkavállalásáért felelős hazai szervekkel való együttműködés is, amelynek elsődleges célja a jelenlegi szabályozás és az irányelv pontos végrehajtásának elősegítése.

A kutatómunka keretében a partnerek a felelős hazai szervekkel és a projekt célcsoportjának tagjaival készített interjúk, illetve az elérhető statisztikai adatok alapján kutatást végeznek. A projekt utolsó szakaszában, a kutatás eredményeinek összefoglalásaként, a Menedék Egyesület megfelelő javaslatokat és ajánlásokat fogalmaz meg a szabályozás mind Európai Unió-s, mind nemzeti szinten történő módosítására és javítására vonatkozóan.

A projekt vezető partnere: Association for Legal Intervention (SIP)

Rövid összefoglalónk a magyarországi migráns munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról és a munkavállalók jogairól itt tekinthető meg.

Külföldi munkavállalók magyarországi munkaügyi helyzetéről készített jelentésünk itt tekinthető meg.

A projekt keretében az öt ország (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország) szabálytalanul foglalkoztatott külföldi munkavállalóinak helyzetét vizsgáló kutatás tapasztalatait összefoglaló tanulmány (Unprotected. Migrant workers in an irregular situation in Central Europeitt tekinthető meg.