Jog – Aktivitás - Közösség

2017 január elsejével új közösségi projektet indítottunk, melynek fókuszában a Magyarországon élő hamaradik országbeli állampolgárok társadalmi aktivitásának növelése áll.

Projekt időtartama
2017.01.01 -2018.06.30.
Projektfelelős
Lovig Tímea
Támogató
Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap

2017 január elsejével új közösségi projektet indítottunk, melynek fókuszában a Magyarországon élő harmadik országbeli állampolgárok társadalmi aktivitásának növelése áll.

A menekültek, migránsok sikeres beilleszkedéséhez az alapszükségletek biztosítása mellett (lakhatás, megélhetés) a pszichés jóllét szempontjából ugyanannyira fontos, hogy a hazánkba külföldiként érkező otthon érezze magát a környezetében, ismerje a helyi szokásokat, a közösség  aktív tagjává váljon. Ennek elősegítése érdekében jelen projektben többféle csoportos és közösségi integrációt segítő programot kínálunk.

A migránsoknak szervezett csoportos programjainkkal célunk, hogy az itt élő külföldiek a mindennapi élethez, boldoguláshoz szükséges információkat, tudást kapjanak, képességeket sajátítsanak el. 

A többségi társadalom sokszor elutasító a hazánkban élő külföldiekkel szemben, amelynek gyakran az ismeretlentől való félelem az oka, ezért fontosnak tartjuk, hogy személyes szinten beszéljünk a migrációról, a menekültkérdésről. Jelen projektben olyan tevékenységek megvalósítását is tervezzük, amelyek segítenek abban, hogy az itt élő harmadik országbeli állampolgárok különböző eszközökön keresztül megmutathassák magukat, hallassák a hangjukat s ezáltal csökkentsük a távolságot a két csoport között. A közösségi rádiózás és blogírás ad lehetőséget arra, hogy az itt élő harmadik országbeli állampolgárok jobban láthatóvá váljanak. Integrációs színpad néven drámacsoportot szervezünk, melynek céljait a résztvevőkkel közösen alakítjuk ki. Tevékenységeink során fontos célunk, hogy a résztvevők aktív szerepet vállaljanak a csoportok és programok tervezésében és szervezésében; s ezáltal egy befogadóbb közösség, társadalom megteremtésében is.

A projektben megvalósuló programok támogatást jelentenek a résztvevő migránsok és közösségeik számára, ugyanakkor találkozási lehetőséget is biztosítanak a többségi társadalom tagjaival, mely hosszútávon az előítélet visszaszorítását, egy nyitottabb társadalmat eredményezhet. Hosszútávú célunk egy olyan társadalmilag aktív migráns közösség létrehozása, mely a többségi társadalom tagjaival együttműködve képes aktív segítőként, támogatóként jelen lenni, valamint képes reflektálni a csoportot körülvevő társadalmi és politikai valóságra.