Városi séta IV. -Azok a hatvanas évek.

2018/01/30

Január 28-án rendszeres városi sétánk apropóján a Budai Várban tettünk látogatást, témánk (mint mindig) a város, amiben élünk, annak ismert és ismeretlen ki-és beszögellései, történelme, karaktere és az emberek, akik a várost otthonuknak nevezik. A séta során első állomásként a Várnegyedben sétáltunk, ahol a Mátyás-király korabeli országszervezésről, a török megszállás időszakáról, valamint a politikai rendszerben illetve a városszervezésben bekövetkezett változásokról beszélgettünk.

flyer_english_hatvanas_evek-page-001.jpg

A séta során első állomásként a Várnegyedben sétáltunk, ahol a Mátyás-király korabeli országszervezésről, a török megszállás időszakáról, valamint a politikai rendszerben illetve a városszervezésben bekövetkezett változásokról beszélgettünk.

A téli időjárásra való tekintettel a Vár nevezetességeinek megtekintése után a zárt terek felé orientálódtunk és a Magyar Nemzeti Galéria KERETEK KÖZÖTT – A HATVANAS ÉVEK MŰVÉSZETE MAGYARORSZÁGON (1958–1968) anyagát tekintettük meg. A kiállításon kiemelt szerepet kapott a köztéri művészet, amibe nem csupán a városban itt-ott még mindig megtalálható “szocreál” köztéri szobrok, hanem a jellegzetes szocialista lakóépületek is beleértendőek. A panelházak külseje és belseje a mai napig sok százezer budapesti életét határozza meg. A sétán és a tárlatvezetésen a kiállítás apropóján sokat beszélgettünk a gulyáskommunizmus éveiről, az átalakuló diktatúráról és annak mindennapi hatásairól a hétköznapi városhasználat és a lakhatás tekintetében.

Sétáink -azon felül, hogy a visszajelzések alapján szuperül összekovácsolja a kisebb közösségeket - arra is jó alkalmat nyújtanak, hogy a magyar állampolgárság megszerzésére készülőket segítsék azáltal, hogy a vizsga egyes tételeihez kacsolódó témákat beépítjük a programjainkba. Interkulturális közvetítő kollégáinknak köszönhetően a résztvevők három nyelven elérhető jegyzetet is kapnak az adott témával kapcsolatban, ami nagyban segíti őket a sokszor még magyarul is nehezen értelmezhető kérdések feldolgozásában.

Címkék