Lakhatás

2017/10/03

"Azt tapasztaltuk, hogy az utóbbi hónapokban érezhetően megnehezült azoknak az élete, akik hosszabb ideje itt élnek Magyarországon. Több olyan migránssal és menekülttel vagyunk kapcsolatban, akik hónapokon keresztül hiába keresnek lakást, mert sokan félnek és elzárkóznak attól, hogy külföldinek adják ki a lakásukat. Még akkor is, ha ezek az emberek Magyarországon szeretnének letelepedni, hosszú távra keresnek lakást, és fizetni is tudják a lakbért” - nyilatkozta igazgatónk Kováts András 2015-ben, amikor a Norvég Civil Alap támogatásával elindítottuk Velkám Májgrentsz! című kampányunkat, hogy segítsük az itt élő külföldiek lakhatáshoz jutását."- A menekülteket (is) érintő lakhatási nehézségekről Faragó Renáta írt bejegyzést.

azotthon.jpg

Azt tapasztaltuk, hogy az utóbbi hónapokban érezhetően megnehezült azoknak az élete, akik hosszabb ideje itt élnek Magyarországon. Több olyan migránssal és menekülttel vagyunk kapcsolatban, akik hónapokon keresztül hiába keresnek lakást, mert sokan félnek és elzárkóznak attól, hogy külföldinek adják ki a lakásukat. Még akkor is, ha ezek az emberek Magyarországon szeretnének letelepedni, hosszú távra keresnek lakást, és fizetni is tudják a lakbért” - nyilatkozta igazgatónk Kováts András 2015-ben, amikor a Norvég Civil Alap támogatásával elindítottuk Velkám Májgrentsz! című kampányunkat, hogy segítsük az itt élő külföldiek lakhatáshoz jutását. A figyelemfelhívó kampányban videósorozatot tettünk közzé hazai közéleti szereplők és itt élő migránsok közreműködésével, akik néhány napra összeköltöztek. Mivel a videónaplókat a szereplők maguk forgatták, azok a lehető leghitelesebben mutatták be, hogyan telt és milyen élmény volt számukra az együtt töltött idő – az álmos reggeli kávézástól a hétvégi családi nagyebéden át az esti kocsmázásig. A sorozat bemutatta, milyen a gyakorlatban, amikor beengedünk valakit az életünkbe és a hétköznapjainkba, kulturális különbségek vagy akár nyelvi korlátok ellenére. A videókat itt nézhetitek meg:

 

Az azóta eltelt két évben a helyzet sajnos nem javult, sőt az eddiginél is nehezebb dolguk van azoknak a külföldieknek, akik Magyarországot választják új hazájuknak és Budapesten szeretnének élni, lakást bérelni. A lakhatási problémákat súlyosbítja, hogy az elmúlt egy évben drasztikusan megugrottak a budapesti albérletek árai, továbbá a magyar állam által védelembe vett külföldiek helyzetén az sem segít, hogy 2016 májusában a magyar állam egy törvénymódosítás megszavazásával megszüntette a számukra korábban juttatott beilleszkedést segítő anyagi támogatást. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ma valaki bejut a határon lévő tranzitzónába, és a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal eljárása során nemzetközi védelemben részesül - azaz menekült vagy oltalmazott státuszt kap - akkor 30 napja van, hogy a befogadóállomás szociális munkásainak segítségével hivatalos papírokat kapjon, munkát szerezzen és anyagi támogatás nélkül lakhatást találjon. Talán afelől senkinek sincs kétsége, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen kihívás. Szerencsére - igaz csak korlátozott számban, ami a valós szükséglet töredékét jelenti - civil és karitatív szervezeteken keresztül elérhetőek támogatott lakhatási lehetőségek, de jelen pillanatban ott tartunk, hogy például a második trimeszterben lévő várandós kismama ügyfelünknek hónapok óta nem találunk megfizethető albérletet.  És ő “csak” az egyik a számtalan ügyfelünk közül, aki úgy gondolta - jogszerűen - itt próbál szerencsét, abban a biztonságos országban, ahol  menekülési útja véget ért. Ők, akik nyelvtudás nélkül azonnal munkába állnak, dolgoznak, adót fizetnek, nyelvet tanulnak, ismerkednek velünk magyarokkal, a kultúránkkal és próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy boldoguljanak, de az albérlet piaci trendek s a hatályos jogszabályok nem segítik őket ebben.

Ezért kérünk Titeket, segítsétek őket Ti, ha megtehetitek, beszélgessetek ismerősökkel, barátokkal; vigyétek a hírét annak, hogy most még inkább szükségünk van nyitott lakástulajdonosokra!