Segédanyag pedagógusoknak a nyolcadikos földrajz munkafüzet alábbi ábrájának feldolgozásához. (1. mondat)

2020/09/29
Short description

Ahogy Facebook posztunkban ígértük, a nyolcadikosok földrajz munkafüzetében szereplő feladathoz a pedagógusok munkáját segítő érveket, tényeket mutatunk be. 

Törzs

Elsőként az “Elveszik előlünk a munkahelyet” állítás mentén osztunk meg olyan tartalmat, ami segítheti a pedagógusok munkáját, ha úgy dönt, beszélget a diákokkal a fenti ábra kapcsán. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a tények és vélemények ismerete fontos, éppen ezért elengedhetetlen, hogy a pedagógusok számára elérhetőek legyenek olyan hiteles és megbízható források, amelyekből fel tudnak készülni a várható vitákra és beszélgetésekre.

A mellékelt ábrán látható nyolcadikos földrajz munkafüzetében található feladatban szereplő 6 állításból 5 negatív a menekültekre nézve, ez mindenképpen hat az olvasókra, akkor is, ha az olvasást alapos vita követi. Fontos a kritikai gondolkodás erősítése, hogy a kiegyensúlyozott érveléshez hiteles információk álljanak a pedagógusok és a gyerekek rendelkezésre. Vállaljuk, hogy a vitához használható, a pedagógusok számára hasznos információt szolgáltatunk. Nézzük az első állítást. 
  
Vitában felhasználható tények: a fenti állítás kapcsán az alábbi tényekről lehet beszélgetni a gyerekekkel. Természetesen még sok más adatot lehet a témához gyűjteni, ez most egy kóstoló a minőségi vitához.

 

Állítás: A menekültek elveszik előlünk a munkahelyeket.

 

1.     Magyarországon sokkal kevesebb a menekült, mint az üres álláshely.

A magyar menekültügyi hatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság utoljára 2018. december 31-i stock adatokat közölt, eszerint a menekültként személyi igazolvánnyal rendelkező emberek száma 1 658, az oltalmazottként személyi igazolvánnyal rendelkező emberek száma 1 932, a befogadottak száma 100. Ez összesen 3690 ember (Forrás). Ezzel szemben az üres álláshelyek száma még a COVID hatásait figyelembe véve is sokkal nagyobb, a 2020. szeptemberi adatok szerint összesen 59 698 üres álláshely van, és pl csak a feldolgozóiparban 12 887 van betöltetlenül (Forrás).
 

2.     Kiegyensúlyozottabb munkaerőpiac – nem kívánatos munka bevállalása

A menekültek hozzájárulnak a munkaerőpiac kiegyensúlyozott működéséhez – ők ugyanis gyakran azt a munkát vállaljak, ami a többségi társadalom számára nem kívánatos (pl. idősgondozás, éjszakai pakolás). Tehát gyakran nem elveszik a munkát, hanem betöltik azt, amire éppen az adott országban szükség van.

3.     Kiegyensúlyozottabb munkaerőpiac – vállalkozási hajlandóság

Az alábbi forrás szerint a menekültek (és általában a migránsok) között nagyobb a vállalkozási hajlandóság, mint a befogadó ország állampolgárai között. Így, vállalkozásokat létrehozva éppen hogy nem veszik el a munkát, de akár munkát is adhatnak magyar állampolgároknak.
 
https://www.oecd.org/els/mig/Part%20II_Entrepreneurs_engl.pdf
 
 
4.     A menekültek megjelenése kapcsán az adott ország képzetlen munkaereje „egy lépést feljebb lép.”

Az alábbi forrás szerint munkaerőpiac legalsó szegmensében, a képesítést nem igénylő állások esetében az Egyesült Királyságban és Írországban valóban volt valamennyi negatív hatása a bérszínvonalra a menekültek megjelenésének, de más szegmensben nem, és a kontinentális Európában (pl. Németország) még ebben a szegmensben sem. A konklúzió szerint ahol van társadalmi mobilitás és felnőttképzési rendszer, ott a munkaerőpiac legalján megjelenő menekültek egy szinttel feljebbre, a szolgáltató szférába, vagy a legalább nyelvtudást igénylő munkakörökbe "tolják fel" a helyi képzetleneket (UK és Írország kevésbé mobilis). Illetve a képzetlenek munkájára még nagyobb (negatív) hatással van az automatizáció és a termelés kiszervezése, tehát inkább a technológiától és a globalizációtól kell "félteni" a munkahelyeket, mint a menekültektől.
 
https://comparativemigrationstudies.springeropen.com/articles/10.1186/s40878-019-0145-3