A migrációról

2021/06/15
Short description

A politikai közbeszéd ismét témává tette a migrációt, ezért szeretnénk a fogalmak tisztázásával segíteni.

Törzs

A migráció vándorlást jelent, értéksemleges fogalom, önmagában nem “jó” vagy “rossz”. A migráns szó vándorlót jelent, arra vonatkozik, aki hosszabb időre (az ENSZ statisztikusai szerint legalább 1 évre, az EU statisztikákban migráns az is, aki 3 hónapnál hosszabb időre) elhagyja azt az országot, ahol eddig élt. A migráns fogalmába beletartozik:

-          a magyar diák, aki külföldön tanul tovább

-          a német nyugdíjas, aki Magyarországra települ nyugdíjas éveire

-          az indiai IT-szakértő, aki Svédországban vállal munkát

-          a kubai férfi, aki spanyol feleségéhez költözik Spanyolországba, és

-          az az afgán fiú, aki az országában dúló polgárháború elől menekül másik országba vagy

-      az a belarusz politikai aktivista, akit kínzás fenyeget véleménye miatt, ezért elmenekül Litvániába,

-        az a hondurasi, aki az országában eluralkodott bandaháborúk elől keres biztonságot Mexikóban.

A migráns fogalmába beletartoznak azok, akik szabad akaratukból hagyják el országukat, de azok is, akik üldözés, súlyos veszély elől kényszerülnek elmenekülni (pl. a menekültek). Az utóbbiaknak nincs választásuk, hiszen az ő életüket, biztonságukat vagy szeretteikét fenyegetné veszély, ha maradnának.

Ha az elmúlt két évben nem lehetett volna migráció Magyarországra, nem érkezhetett volna migránsként Tokmac Nguen, aki a Fradit segítette góljaival 32. bajnoki címéhez, és nem válhatott volna magyar állampolgárrá Loïc Nego, a magyar válogatott hátvédje, aki úgy gondolja: “Franciaország a hazám, de Magyarországon érzem magam otthon”. Ugyanígy, migránsként áll a Leipzig kapujában Gulácsi Péter, és migránsként érkezett Németországba Marozsán Dzsenifer is, akiből háromszor lett az év labdarúgója Németországban és Franciaországban is. Migránsként - ezen belül a délszláv háborúk elől menekülő szülők menekült gyermekeként - lett világhírű svéd focista Zlatan Ibrahimovic, és menekült a Bayernben játszó Alphonso Davies, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság jószolgálati követe is.

A Menedék Egyesület szívesen beszélget a migrációról, menekültügyről, és szívesen hozzájárul szakértelmével egy hatékony és méltányos magyar migrációs szakpolitika kidolgozásához és megvalósításához. Ehhez fontosnak tartjuk, hogy a migrációt szakpolitikai és ne pártpolitikai, választási kérdésként kezeljék.