Innovatív módszerek a sérülékeny menekültek segítésére: zárul a RAISD projekt

2022/06/17
Short description

A Menedék Egyesület a RAISD projekt keretében 2019 és 2022 között külföldi szakmai partnereivel közösen azért dolgozott, hogy sérülékeny menekültek számára professzionális és személyre szabott segítségnyújtási módszereket alakítson ki. A projektben a Menedék Egyesület mellett finn, jordán, libanoni, olasz, spanyol és török partnerszervezetek vettek részt, a Madridi Complutense Egyetem vezetésével.
 

Törzs

A projekt neve - Reshaping Attention and Inclusion Strategies for Distinctively vulnerable people among the forcibly displaced (Kényszerűségből elvándorlók sérülékeny csoportjait célzó ellátási és befogadási stratégiák átformálása) – arra utal, hogy a menekültek között vannak különösen sérülékeny egyének és csoportok, és őket úgy lehet megfelelő ellátásban részesíteni, ha az adott sérülékenységi kontextushoz igazodik a befogadásukhoz alkalmazott stratégia. E kontextus meghatározása pedig csak az érintett szereplők tényleges részvételével érhető el.

A projektben összesen 178 interjú készült hazájukat elhagyni kényszerült egyénekkel, illetve 85, a témában érintett szakemberrel. Az interjúk célja az volt, hogy egyes jellemző „profilok” meghatározásával a kutatók jobban megértsék a sérülékenység mintázatait. Emellett minden partnerországban „Akciókutatási Egységek” alakultak, vagyis olyan multidiszciplináris csoportok, amelyekben különféle szakterületek képviselői dolgoztak a helyi igények és szolgáltatási lehetőségek feltárásán. 

A sérülékenységi kontextusok és mintázatok ismeretében „személyre” vagy „kontextusra” szabott ellátási és befogadási stratégiákat teszteltek az egyes partnerek. Például Olaszországban menekültek számára elérhető, adaptív képzési programot alakítottak ki a társadalmi integráció elősegítésére „à la carte” tanfolyam formájában. Finnországban a befogadó állomásokon tartózkodók differenciált (pl. egyedülálló férfiak, kisgyerekes családok stb.) integrációs felkészítése zajlott. Spanyolországban menekült nők vállalkozói, önfoglalkoztatói készségeinek erősítésére fókuszált a projekt.

Magyarországon a Menedék Egyesület segítő szakemberek számára készített tréninggyakorlatokat és szakmai önreflexiót elősegítő eszközöket. A szabadon elérhető kiadványt hamarosan külön posztban mutatjuk be.

További információkért látogassa meg a RAISD projekt weboldalát, ahol számos általános és országspecifikus szakmai anyag található. 

Weboldal: https://raisd-h2020.eu/

Szakmai anyagok: https://raisd-h2020.eu/resources/scientific-outputs/

Pilot tevékenységek összefoglalója: https://raisd-h2020.eu/innovation/tais/

Online tréning modulok: https://raisd-h2020.eu/observatories/capacity-building/

Szakértői csoportok beszámolói: https://raisd-h2020.eu/research/aru/   

A RAISD projekt az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Programjának támogatásából jött létre a 822688 sz. támogatási megállapodás alapján.   

Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a projekt szakmai anyagainak tartalmáért, mely kizárólag a szerzők véleményét tükrözi. A Bizottság nem tehető felelőssé a szakmai anyagokban található információk bármilyen felhasználásáért.