Mit csinálunk?

Szociális munka

Senkinek sem könnyű új életet kezdeni egy másik országban, nemhogy egy idegen kultúrában. Noha számos vonatkozásban ugyanolyan jogok illetik meg a hazánkba érkezőket, mint a magyar állampolgárokat, eleinte a legapróbbnak tűnő dolgok is komoly kihívást jelenthetnek nekik. A hozzánk forduló menekültek, oltalmazottak és harmadik országbeli állampolgárok számára igény és problématerület szerint egyéni, csoportos és közösségi szociális szolgáltatásokkal nyújtunk segítséget a sikeres társadalmi beilleszkedéshez. 

Tovább

Gyerekek

A migráns gyerekek sikeres beilleszkedéséért különösen felelősek vagyunk, hiszen amellett, hogy ők legkiszolgáltatottabbak, a velük való bánásmód határozza meg, milyen társadalom felé tartunk.

Tovább

Befogadó társadalom

A migránsok eredményes integrációjához a befogadó társadalomra is szükség van, ezért a bevándorlók és a szakemberek támogatása mellett fontos számunkra, hogy a többségi társadalom nyitottabbá, elfogadóbbá váljon a hazánkba érkező külföldiek iránt. Ennek érdekében iskolai és közösségi programokkal, könyvkiadással, és termékfejlesztéssel építünk hidat a felek között.

Tovább

Képzések

A többségi társadalom megszólítása mellett elengedhetetlennek tartjuk az érintettekkel foglalkozó szakemberek képzését is. A hatékony együttműködés és a szakmai önismeret mélyítése érdekében migráns-specifikus, interkulturális, konfliktuskezelő és egyéb kompetenciafejlesztő képzésekkel segítjük az egyénekkel és családokkal is foglalkozó szociális szakemberek, ügyintézők, pedagógusok, gyermekvédelmi szakemberek, egészségügyben és rendvédelemben dolgozók, a menekülteket befogadó állomások és őrzött szállások alkalmazottainak munkáját.

Tovább

Szakpolitika

Egyesületünk több nemzetközi koalíció tagjaként és önállóan is rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi menekültügyi és migrációs fórumokon, juttat el szakmai véleményeket, javaslatokat a döntéshozókhoz annak érdekében, hogy a szakmai szempontok érvényesüljenek a törvényalkotást megelőző munkában, a kormányzati helyzetértékelés, döntéshozatal során, a jogalkotásban valamint az intézményi működésben.

Tovább