A Szegénység (H) Arcai- Kiálts a mélységből!

2012/10/19
Törzs

Szegénység elleni küzdelem világnap, Debrecen
2012.10.17.

Magyarországon 1996 óta emlékeznek meg a Szegénység elleni küzdelem világnapjáról. Az idén Debrecen is csatlakozott az ENSZ közgyűlésének 1992. évi felhívásához. Az ENSZ közgyűlés célmeghatározása szerint ezt a napot a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos konkrét tevékenységek bemutatásának szentelik világszerte, ennek keretében egy sokszínű, figyelemfelkeltő és elgondolkodtató rendezvényen hívták fel a jelenlévők a figyelmet arra, hogy a megoldás keresése a szegénység felszámolására a társadalmi  párbeszéd folyamatos témája kell, hogy legyen.

A békés demonstrációhoz a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület Debreceni Képviseletének munkatársai, önkéntesei és ügyfelei is csatlakoztak, és igyekeztek színesíteni a programot. A rendezvényt megelőző napokban a debreceni befogadó állomáson élő menedékkérő gyerekek olyan rajzokat és montázsokat készítettek, amelyeken a szegénységről, pénzről, éhségről, adakozásról szóló gondolataikat jelenítették meg. Az elkészült alkotások a Szegénység (H) Arcai rendezvényen is láthatóak voltak.

A jelen lévő civil szervezetek mellett  Kiss Ákos, az Egyesület debreceni munkatársa bemutatta a Menedék Egyesületet, és felhívta a jelen lévők figyelmét arra, hogy a szegénység nem csak hazai, hanem az egész világot érintő jelenség, valamint kihangsúlyozta a Harmadik Világban élők nehéz helyzetét.

Az esemény záróakkordjaként az Egyesület egyik vajdasági menedékkérő ügyfele előadta Tábori Ének című dalát, amelynek ő írta a szövegét és komponálta a zenéjét is. A jelen lévő mintegy negyven ember és a sajtó képviselői érdeklődve hallgatták őt.