Megjelent a NIEM összehasonlító jelentése

2019/06/20
Short description

Megjelent a NIEM (Nemzeti Integrációt Értékelő Mechanizmus) összehasonlító jelentése a nemzetközi védelemben részesítettek integrációjáról.

 

Törzs

“The European benchmark for refugee integration: A comparative analysis of the National Integration Evaluation Mechanism in 14 EU countries” (A menekültügyi integráció európai referenciája: A Nemzeti Ingtegrációértékelő Mechanizmus összehasonlító jelentése 14 európai uniós országról) címmel.

A NIEM a National Integration Evaluation Mechanism, a nemzeti integrációértékelő mechanizmus rövidítése, és egy többéves projektet takar, aminek a célja a nemzetközi védelemben részesítettek (menekültek, oltalmazottak) integrációjának mérhetővé, összehasonlíthatóvá tétele, és az integráció elősegítésére irányuló javaslatokat kidolgozása – itt olvashattok róla többet: http://www.forintegration.eu/.

Magyarország részéről a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület vesz részt a projektben, aminek első nagy lépése ez a kiinduló jelentés, ami 14 EU-tagállamban, köztük Magyarországon értékeli a menekültek, oltalmazottak integrációját összehasonlító, indikátor-alapú elemzés segítségével.

Mik a főbb megállapítások?

  • Az egységes követelményeket meghatározó uniós (menekült)jog ellenére nagy az eltérés a tagállamok között az integrációs politikáikat tekintve.
  • Nagyon ritka, hogy a menekültek (és oltalmazottak) teljes mértékben kedvező feltételekkel találkoznak a társadalmi integrációjuk során, az élet bármely területén.
  • A tagállamok összesített teljesítményét nézve az egészségügy és az oktatás az a terület, ahol a tagállamok a legnagyobb erőfeszítéseket tesznek a rászorultak segítése érdekében, míg a lakhatás és a munkavállalás, (szak)képzés területén bőven van még tennivaló. A tagállamok többségével szemben Magyarország esetében leginkább a munkavállalás az a terület, ahol a legkevesebb nehézséggel szembesülnek a menekültek.
  • A tagállamok általánosságban jobban teljesítenek a jogok biztosítása, jogegyenlőség, mint az esélyegyenlőség, az integráció aktív elősegítése terén. Ez Magyarországra is igaz, ahol a menedékjogi törvény előírja, hogy a menekülteket a magyar állampolgárok jogai illetik meg és kötelezettségei terhelik, de nincsen a külföldiek, köztük a menekültek integrációját elősegítő állami szakpolitika.
  • Sok az adminisztratív akadály, különösen a menekültek lakhatásának elősegítése terén – ez Magyarországra is igaz.
  • A legtöbb kormányzat nem működik együtt a civil társadalommal vagy a helyi önkormányzatokkal annak érdekében, hogy partnerségben alakítsák ki és fejlesszék integrációs szakpolitikáikat – Magyarország Migrációs Stratégiája tartalmaz a külföldiek integrációjára vonatkozó célkitűzéseket, de sajnos, nincs külön integrációs stratégia sem országos, sem helyi szinten.

A 167 oldalas jelentés a csatolmányban olvasható.

Csatolmány