Az 59 éves Uncle története. Gambiából érkezett, jelenleg az Egyesült Királyságban él.

2014/01/16
Törzs

"Fivérek, unokaöccsök, unokahúgok, mindannyian britek.”

Uncle idén lesz 60 éves. 1993 óta folyamatosan Nagy-Britanniában él, soha nem tért vissza származási országába. Elutasították útiokmány-kérelmét, mégis körülbelül két évet töltött idegenrendészeti őrizetben, noha az egyetlen bűncselekmény, ami miatt elítélték, az volt, hogy hajléktalanként az utcán aludt.

Két évtized hányattatás

Húsz év alatt, sose megyek vissza az országomba. Soha nem megyek sehova, még mindig itt vagyok. Hat hónapos vízumot kaptam csak. Elmentem Dániába és visszajöttem, kaptam egy újabb hat hónapos vízumot. Kértem engedélyt munkába járni, megadták. Nem vettem észre, hogy a papír, amit adtak, hogy dolgozhassak, lejárt, én még mindig dolgoztam és fizettem az adót. 1996-ban kértem menedékjogot, azóta is szórakoznak velem.

A biztonságiaknál dolgoztam, általában ülök egy padon, ha jössz az autóddal, látlak a képernyőn. Azt mondom, "Hello, tudok segíteni?" Csak megnyomom a gombot és adok neked egy parkolóhelyet.

A bűncselekmény, amit elkövettem, csak közrend elleni jogsértés volt[1]. 2004-ben volt, azt mondták, hajléktalanként utcán alvás, hajléktalan voltam egy kis időre. Hívják a rendőrséget, hogy én ne menjek oda vissza. Továbbra is megyek, megtiltják nekem, hogy visszamegyek a területre, de hát én a területen élek. Én soha nem megyek a bíróságra, elfelejtem a dátumot, túl sokat ittam is.

Ismételt fogva tartás

Folyamatosan fogva tartanak, mikor fognak békén hagyni? Lehet, hogy hatszor vagy mennyi. Tavaly jönnek az én házamba, az ügyintézőm azt mondta, menjek vissza a fogdába meghallgatásra, visszajöttem a fogdába és volt meghallgatás, hogy adjanak nekem úti okmányokat. Csak telefonos meghallgatás. De én maradtam őrizetben két hónapig.

Óvadékot kértem és a bevándorlási bíró azt mondta, ha nem küldhetnek vissza, miért tartanak fogva, kint kell legyek. Azt mondtam, köszönöm szépen, ez egy jó ötlet. Miért tartanak őrizetben, amikor nem tudnak küldeni vissza, ez egy hülyeség.

Az én nagykövetségem nehezen ad úti okmányokat. Elvittek a nagykövetségre az utolsó alkalommal, mikor fogdában voltam, azt mondtam, amióta beléptem ebbe az országba, nem mentem el Gambiába. A nagykövetség azt mondta: " Ez az ember itt élt hosszú ideig, megérdemli, hogy brit útlevele legyen."

Se papír, se szabadság

Az egész családom itt él, nincs senkim az országomban. Fivérek, unokaöccsök, unokahúgok, mindenki brit.

Nem akarják odaadni a papírokat, nem akarnak békén hagyni, nem akarnak nekem szabadságot adni.

Az életem egy s­**r itt. Nem akarnak papírokat adni, hogy dolgozhassak, és kezdek már túl öreg lenni.

1972    Először érkezik az Egyesült Királyságba

1975    Norvégiába költözik, feleségül vesz egy norvég nőt, határozatlan idejű tartózkodási jogot szerez

1993    Az Egyesült Királyságba érkezik

1996    Letartóztatják, menedékjogot kér, hat hónapot idegenrendészeti őrizetben tölt

1996    Menedékjogi kérelmét elutasítják

2006    3 hónapot börtönben tölt közrendsértés miatt, mivel hajléktalanként az utcán aludt

2006    Idegenrendészeti őrizetbe veszik

2008    Óvadék ellenében szabadlábra bocsátják

2012    Újra idegenrendészeti őrizetbe kerül, meghallgatás a főbiztosságon[2]

2012    Óvadék ellenében szabadlábra bocsátják

 

20 éve az Egyesült Királyságban

Továbbra is dokumentumok nélkül, hazájába adminisztratív okok miatt nem küldhető vissza.



[1] A közrend elleni jogsértés egy polgári jogi büntetés, amivel azokat büntetik, akik olyan közrend elleni cselekményt folytatnak, amely máskülönben nem von maga után bűnvádi eljárást.

[2] Nagykövetségnek felel meg a Brit Nemzetközösség államaik között.