Amikor nincs visszaút - Point of No Return

2014/01/13
Törzs

A Face to the Story: the Issue of Unreturnable Migrants in Detention” című nemzetközi projekt keretében, a  projektben közreműködő partnerekkel összehangolva figyelemfelkeltő kampányt indítunk, melynek időpontja 2014. január 13-17.

A projekt egy kvalitatív kutatás eredményeit mutatja be. A kutatás alapjául 39, hazájába vissza nem küldhető bevándorló története szolgál, akik négy európai országban: Belgiumban, Franciaországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban tapasztalták meg az idegenrendészeti őrizetet. A projekt során az együttműködő partnerek az őrizetben lévő, vagy korábban őrizetben tartott, a kiutasítás folyamata alatt álló, azonban származási országukba vissza nem küldhető bevándorlók helyzetét vizsgálták.
A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az említett kiutasítottak élethelyzetére, lehetőségeire, különös tekintettel az idegenrendészeti eljárás során alkalmazott fogva tartás rájuk mért hatásaira.

A kampány célja, hogy e külföldiek helyzetével kapcsolatos nyilvános szakmai vitát kezdeményezzen, továbbá ösztönözze a hazai és uniós döntéshozókat arra, hogy hagyjanak fel az idegenrendészeti őrizet alkalmazásával esetükben és találjanak megoldást helyzetük rendezésére.

A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmányt magyar és angol nyelven a kampányhetet követően tesszük közzé.

A kampány keretében szakmai kerekasztal-beszélgetést szervezünk, sajtóközleményeket jelentetünk meg, és nagyszabású Facebook-kampányt indítunk.

A kerekasztal-beszélgetés 2014. január 13-án 16:30-tól lesz a TILOS Rádió Kontúr című műsorában. Témája az idegenrendészeti őrizet alkalmazása a hazájukba vissza nem küldhető bevándorlók esetében (résztvevők: a Belügyminisztérium, a BÁH, az ORFK, a Helsinki Bizottság és a Menedék Egyesület szakemberei).

A Facebook-kampány során, az alábbi eseményoldalon minden nap megosztjuk 4-4 interjúalanyunk személyes történetét: https://www.facebook.com/events/1376585482604185/

Kérjük, kövesd  kampányunk eseményeit, és amennyiben egyetértesz annak céljaival, juttasd el kampányunk üzenetét ismerőseidnek, kollégáidnak. Csatlakozz Facebook eseményünkhöz, hívd meg ismerőseidet, kövesd és osszd meg posztjainkat, hogy minél több emberhez eljusson üzenetünk.

A nemzetközi kampány teljes anyaga a http://pointofnoreturn.eu/ oldalon érhető el.