A 34 éves Jacob története. Szomáliából érkezett, jelenleg az Egyesült Királyságban él.

2014/01/13
Törzs

"Láttam, hogy az egész hely tele van fekete füsttel, láttam a katonákat és a fegyvereseket. "

Tíz hónapos fogva tartás után Jacob beleegyezett, hogy visszatoloncolják Szomáliába, annak ellenére, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság akkori álláspontja az volt, hogy az Egyesült Királyság nem toloncolhat ki szomáliaiakat. Megérkezésekor kirabolták és elrabolták, majd visszaküldték az Egyesült Királyságba.

Nyomorgás az utcán

1999-ben menedékjogot kértem. Kapsz egy címet, félévente leállítják a jövedelmed, azt mondják, a döntésed meghatározott. Te az utcán vagy. Néha hat hónapig lakhely nélkül, jövedelem nélkül, semmi nélkül. A templomban maradhatsz pár éjszakát.

Kitoloncolva egy háborús övezetbe

Adnak nekem visszatérési utasítást Mogadishu-ba, egy háborús övezet közepébe. Nem ismerek senkit, ezt az országot még fiatal koromban hagytam el. Colnbrook-ban[1] töltöttem 10 hónapot abban az időben. Nem akartam visszamenni Colnbrook-ba újra, akartam adni egy esélyt magamnak.

A kíséret otthagyott Nairobiban[2]. Megkérdeztem, hogy elvisznek-e biztonságban Mogadishu-ba. Azt mondták, igen. Aztán mikor Nairobiba értek, meggondolták magukat, azt mondták, el fognak bennünket rabolni vagy lelőnek. De mi lesz velem?

Megérkeztünk Nairobiba kora reggel. Megmutattak nekem egy kis repülőgépet, azt mondták, ülj be ebbe a repülőgépbe.

Kirabolták és elrabolták

Mielőtt leszállt a gép, fekete füstöt láttam mindenütt a városban. Katonákat láttam, hallottam a tüzérséget, fegyverropogást. Amint leszálltam, két férfi odajött hozzám, és megkért, hogy nyissam ki a csomagom. Amikor kinyitottam, elvették. Kiraboltak a repülőtéren.

Az ENSZ Afrikai Unió katonái láttak, amint zavartan nézek körül, látták a két férfit elsétálni a dolgaimmal. Azt mondták, itt nem fogod túlélni, menj vissza oda, ahonnan jöttél. Menj el Nairobiba és magyarázd el a Főbiztosságnak[3].

A repülőgép nem ment vissza Nairobiba. Berberába[4] repültem. Amikor megérkeztem Berberába, egy másik ember jött oda hozzám, azt mondták, szálljak be a buszba. Tizenöt perc elteltével valami másik autó követte őket és elkezdtek gyorsítani. Bekötötték a fejem, valami lepedőféleséggel takarták le, így nem láttam semmit, aztán letolták a fejem a padlóra.

A másik autó megállította őket, kiszállította őket a buszból. Az emberek, akik megmentettek, nem viseltek egyenruhát, azt hiszem, titkosrendőrök voltak egyenruha nélkül. Megérkeztem valami helyre, nem tudom, hogy egy rendőrőrs volt-e. Kikérdeztek: "Mit csinálsz Berbera-ban?" Azt mondták nekem: "Visszarakunk a repülőgépre. Hacsak nem [Szomáliföldről ] való vagy, vissza kell menned Mogadishuba."

Visszaszálltam a repülőgépre és megérkeztem Nairobiba. A következő napon a brit főbiztos hívott és azt mondta: "vettem neked jegyet, hogy visszamenj Londonba." Azt mondta nekem:"Nem kellett volna visszaküldjenek Mogadishuba, mert az egy háborús övezet. Amint megérkeztél Londonba, fordulj ügyvédhez." Azt mondtam, köszönöm.

Amikor megérkeztem Heathrow-ra, mindazok után, amin keresztül mentem, beraktak Colnbrook-ba. Két hónap után kaptam egy másik járatra foglalást. Nem tudtam elhinni. Elküldtem az Európai Emberi Jogi Bíróságra. Két óra múlva visszafaxolták nekem a 39. Szabályt[5].

Vissza az őrizetbe

Négy hete nem eszem. Alvászavaraim vannak, nem alszom jól többé.

A Bevándorlási Hivatal csak küldi nekem a 28 napos előrehaladási jelentést, ez mindig ugyanaz. Ahogy én látom, itt felejtettek a fogdán. Ha lennének emberi jogok, nem tartanának 18 hónapig fogva ok nélkül. Valaki megérti. Szükségem van magyarázatra, miért vagyok 18 hónapja fogdán.

 

1994                      Megérkezik az Egyesült Királyságba

1999                      Menedékkérelmet nyújt be

2000                      Büntetőjogi felelősséget megállapító ítélet

2007                      Idegenrendészeti őrizet

2008 április            Kitoloncolják Szomáliába, visszatér az Egyesült Királyságba

2008 augusztus       Óvadék ellenében szabadul

2011 október         Másodszor is idegenrendészeti őrizetbe kerül

 

20 éve az Egyesült Királyságban

Továbbra is dokumentumok nélkül, kínzás és embertelen és megalázó bánásmód kockázata miatt hazájába vissza nem küldhető.



[1] Egy idegenrendészeti fogda a Heathrow reptér mellett, Londonban.

[2] A Szomáliába történő hazaküldés Nairobin, Kenyán keresztül történik. Innen kell a migránsnak tovább kell utaznia Mogadishuba, Szomáliába.

[3] Nagykövetségnek felel meg a Brit Nemzetközösség államai között.

[4] Szomália de facto független államának fővárosa

[5] Egy levél az Európai Emberi Jogi Bíróságtól, amely a visszaküldés felfüggesztését kéri az Egyesült Királyságtól