A 33 éves Ulrich Maximilien története. A Közép-afrikai Köztársaságból érkezett, jelenleg Franciaországban él.

2014/01/16
Törzs

Ulrich Maximilien kihasználva egy Kínában tartott képzés lehetőségét, 2009-ben menekült el Bozizé tábornok tekintélyelvű rezsimje elől. Franciaországban menedékjogért folyamodott, de kérelmét az OFPRA[1] visszautasította, és hasonlóképpen tett fellebbezésével a CNDA is[2]. 2013 januárjában letartóztatták és idegenrendészeti őrizetbe vették. Kérte ügye felülvizsgálatát, de kérelmét ismét elutasították. Az országában embertelen bánásmódban volt része, ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága kiutasítását felfüggesztette. Ennek következtében 35 nap elteltével az igazgatóság szabadon engedte. Azóta házi őrizetben van, és az EJEB döntésére vár.

A 3. cikk megsértésének eshetősége miatt hazájába nem küldhető vissza.

“Nem tudok visszamenni a hazámba, mert börtönbe zárhatnak, vagy megölhetnek.”

Menekülés a Közép-afrikai Köztársaságból Kínán át

2003 óta voltam a Közép-afrikai Köztársaság hadseregének tagja, és 2009-ben kaptam támogatást, hogy részt vehessek Kínában egy kiképzésen. A képzés végén Franciaországba repültem az útlevelemmel és a rövid távú tartózkodásra jogosító schengeni vízumommal, amit a francia hatóságok állítottak ki. Franciaországban maradtam miután lejárt a vízumom, mivel féltem visszatérni a hazámba.

2010-ben kértem menedékjogot. Az OFPRA ezt visszautasította. Fellebbeztem a CNDA-nál, de soha nem kaptam kézhez az idézést a CNDA-ba, mert az, akinek a mail-címét használtam nem mondta el, hogy megkapta a levelet. Csak annyit tudtam meg, mikor a rendőrség letartóztatott is őrizetbe vett 2013 januárjában, hogy negatív elbírálást kaptam a CNDA-tól. Azóta újra és újra menedéket kérek.

Az Európai Bíróság, mint végső megoldás

Nem tudok visszamenni a hazámba, mert börtönbe zárhatnak, vagy megölhetnek. Tényleg, mielőtt eljöttem volna a Közép-afrikai Köztársaságból, a hadseregben szolgáltam. Kínában egy kiképzésen vettem részt, ami egy jó lehetőség volt arra, hogy elmeneküljek, hiszen megtagadtam a feletteseim utasítását. Nem én voltam az egyetlen, aki visszautasította a küldetését, és a főhadnagy ki is végezte az egyik társam, és a testét a vízbe dobta. Fogtak engem, megkötözték a kezem és a lábam, és megfenyegettek késsel, hogy megölnek. El tudtam szabadulni, mivel volt kapcsolatom néhány magas beosztású emberhez.

Mióta elhagytam a hazám, hallottam, az apám és a testvéreim is elmenekültek az országból. Azt is megtudtam, hogy az egységem vezetőjét is megölték. Sőt néhány társam is eltűnt a hadseregből. Megtudtam, én is a körözött emberek listáján vagyok.

Amikor őrizetben voltam, a hivatal többször megpróbált kitoloncolni. Először nem tudták megtenni, mivel a beadott menedékkérelmem megakadályozta, hogy visszaküldjenek. Miután az őrizetben beadott menedékkérelmem elutasították, felraktak egy gépre, ami a hazámba tartott, de megtagadtam a beszállást. Szerveztek egy másikat a következő hétre. Azonban a repülés előtt egy nappal az EJEB felfüggesztette a kiutasításom. Elengedtek a fogdáról, és jelenleg házi őrizetben vagyok.

Őrizet

Az őrizetben feszült voltam, mivel magas volt a vérnyomásom. Kétszer kellett mennem a nővérhez.

Minden nap imádkoztam amikor felkeltem, lezuhanyoztam, kijártam és beszélgettem kicsit az emberekkel. Tévéztem. Néha hideg volt, amikor nem volt rendesen áram. Szobát kellett cserélnünk, mert az enyémben nem működött a fűtés. Aludtam, mert stresszes voltam.

A barátaimból teljesen kiábrándultam. Elvették mindenemet, amíg őrizetben voltam. Azt gondolták, hogy vissza fognak küldeni a hazámba. Lassan megpróbálok mindent visszaszerezni.

Vágyódás az állandóságra

Mielőtt Franciaországba jöttem volna, azt gondoltam, hogy ugyanúgy kaphatok iratokat és élhetek, mint mindenki más: dolgozhatok, tisztelhetem a törvényt és megteremthetem az otthonom. Azt gondoltam, hogy könnyű lesz, de ez nehéz.

Az az álmom, hogy Angliában éljek. Ahhoz hogy ott dolgozni tudj, angolul kell beszélned, tehát ott akarok letelepedni és megtanulni angolul. Van katonai képzettségem, tehát beléphetnék az idegenlégióba, de nem hinném, hogy ez lenne a sorsom, mert cselekedni szeretnék, terveket végrehajtani.

Keresem a stabil jövőt, és remélem, megtalálom.

Idővonal

2009 – megérkezik Franciaországba

2010 – menedékkérelmet ad be

2011/2012 – menedékkérelemét elutasítják anélkül, hogy az OFPRA ügyintézője interjúzna vele, majd fellebbezését a CNDA elutasítja

2013. január 3.– Letartóztatják és a Palaiseau-i idegenrendészeti őrzött szállásra helyezik

2013. január 14.– Míg őrizetben van, kéri ügye felülvizsgálatát, de az OFPRA elutasítja azt

2013. január 30.– A hazájába tartó repülőhöz viszik, de megtagadja a beszállást

2013. február 4.– Fellebbezést nyújt be a CNDA-hoz

2013. február 5.– Az EJEB felfüggeszti az ellene hozott kiutasítási határozatot (másnapra szervezték neki a következő repülőutat hazájába)

2013. február 7.– Házi őrizetbe kerül

4 éve Franciaországban

Franciaország kétszer megtagadta tőle a nemzetközi védelmet annak ellenére, hogy hazájában embertelen bánásmódnak lenne kitéve.

2013 februárja óta házi őrizetben van, nincs ideiglenes tartózkodási engedélye, nincs joga munkát vállalni és rendkívül korlátozott lehetősége van a szociális szolgáltatásokat igénybevételére. Az EJEB határozatára vár, ami kimondja, az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkének megsértése áll fenn hazatérése esetében: ez általában 2-3 évig is eltart.

 


[1] Office français de protection des réfugiés et apatrides : Francia iroda a menekültek és hontalanok védelmére (French office for protection of refugees and stateless people)

[2] Cour nationale du droit d’asile : A menedékjog nemzeti bírósága (National court of asylum right)

Kép: ©Forum réfugiés - Cori