A 33 éves Boban története. Macedóniából származik, jelenleg Belgiumban él.

2014/01/16
Törzs

"A legnagyobb ellenségemnek sem kívánnám az ilyen életet."

Boban Macedóniában hontalanként nem volt jogosult alapvető jogai gyakorlására. Ezen jogokat keresve maga mögött hagyta hazáját, és a belga bíróság elismerte hontalannak. Mindazonáltal ez nem adja meg Bobannak automatikusan a jogot tartózkodási engedélyre. Több európai tagállamban is benyújtotta menedékkérelmét, de mindig visszaküldték Belgiumba, ahol az utcán lakik, és nem részesül semmilyen szociális támogatásban. Boban kétszer volt idegenrendészeti őrizetben, de mivel a macedón hatóságok nem ismerik őt el állampolgáruknak, nem engedik hazatérni. Nyolc év elteltével még mindig nincsenek dokumentumai, még mindig nem küldhető vissza hazájába és még mindig nincs jövője.

Nincs semmi veszítenivalója

2005 végén jöttem Belgiumba. Reméltem, hogy mint az EU tagja, Belgium az igazi élet lehetőségét kínálja nekem. Macedóniában születtem állampolgárság nélkül, mert a családommal romák vagyunk. Egész életemben hátrányos megkülönböztetésben éltem. Nem engedték, hogy középiskolába járjak, nem engedtek dolgozni, nem volt jogom társadalombiztosításra, soha nem engednének megházasodni. ... Nem voltak jogaim, nem volt életem és nem volt jövőm - és ezért jöttem el.

Amint megérkeztem, menedékkérelmemet adtam be, de két hónappal később a kérelmemet elutasították, mivel a hatóságok nem hitték el a történetem. Másodszorra is benyújtottam a kérelmemet, de eredmény nélkül, ami után úgy döntöttem, hogy hontalan státuszt kérek. Az eljárás bonyolult és nagyon lassú, jó ügyvédre kell hozzá. Csak három különböző meghallgatás után jutottunk el oda, hogy a macedón Belügyi Hivatal végül megerősítette, hogy nem volt macedón állampolgárságom, hogy soha nem térhetek vissza országomba, és hogy elismert hontalan lettem. Ez még 2009-ben volt.

Státusza: hontalan

Ellentétben azzal, amit reméltem, az ítélet nem változtatott a dolgokon. A hontalan státusz nem jogosít fel arra, hogy Belgiumban maradj - így még mindig nem volt semmilyen jogosultságom. Még mindig nem volt egy hely, ahol aludhatnék, még mindig nem volt szabad dolgoznom. 2010-ben kérelmet nyújtottam be státuszom rendezésére, de még csak nem is kaptam rá választ. Az egyetlen másik reményem az volt, hogy továbbra is menedéket kérek, amit meg is tettem, összesen hat alkalommal. A kérelmemet időről időre elutasították.

Kezdtem kétségbe esni. Mit várnak tőlem, mit tegyek? Mit akarnak, hová menjek? Kifogytam az ötletekből. Próbáltam más országokhoz segítségért fordulni, eljutottam Luxemburgba, Ausztriába és Németországba, de mindössze annyit tettek, hogy visszaküldtek Belgiumba. Csak szórakoznak velem! Ez annyira frusztráló, néha sírok a dühtől ... Ez nem egy játék! A legnagyobb ellenségemnek sem kívánnám az ilyen életet.

Fogva tartás

Az évek során kétszer kerültem őrizetbe, mert nem volt semmilyen dokumentumom. Megdöbbentett a felismerés, hogy még elismert hontalan személyként is fogdára küldhetnek. Az utolsó alkalommal, amikor menedékjogot kértem, a hatóságok hirtelen úgy döntöttek, hogy letartóztatnak és bezárnak - annak ellenére, hogy tudták, hogy nem küldhetnek vissza a hazámba! Három hétig vártuk a nemleges választ Macedóniából, ami után szabadon engedtek. A menekültügyi hatóságokban nincs kegyelem. Ez egy macska-egér játék!

Tudod, mi a szomorú: a legtöbb ember alig várja, hogy szabadon engedjék a fogva tartásból, de én nem akartam onnan elmenni. Jobb itt, mint az utcán, gondoltam magamban. Volt ételem, szállásom, az emberek kedvesek voltak hozzám... Mi többet kérhetnél?

Elképzelni a jövőt

Az elmúlt 33 évben ez a küzdelem volt az életem... szinte lehetetlen elképzelni, hogy a jövőben bármi más legyen. Csak egy normális életet akarok. Akarok dolgozni, megházasodni, szeretnék saját családot. De mikor fog ez valaha is megtörténni? Nem tudom. Senki sem tudja.

 

2000    Macedónia megtagadja tőle az állampolgárságot

2005    Belgiumba utazik

Menedékjog iránti kérelmét elutasítják

2006    Luxemburgba megy és menedékjogot kér

Visszaküldik Belgiumba és két hónapot idegenrendészeti őrizetben tölt

Vissza akar térni hazájába, de Macedónia visszautasítja

2007    Státuszának rendezését kéri

2008    Hontalan státuszért folyamodik

2009    Megkapja a hontalan státuszt

2011    Bolti lopásért kétszer, rövid időre börtönbe zárják

Néhány hónapot pszichiátriai kórházban tölt

Ausztriába utazik és menedékkérelmet nyújt be

2012    Visszaküldik Belgiumba

Németországba utazik

2013   Visszaküldik Belgiumba

Menedékkérelmét hatodszorra is elutasítják, egy hónapot idegenrendészeti őrizetben tölt

Hontalan státusza miatt szabadon engedik

 

8 év Belgiumban

Továbbra is dokumentumok nélkül, hazájába nem küldhető vissza, mivel hontalan.

Kép: ©Bram Bogaerts