A 32 éves Muhammad története. Iránból érkezett, jelenleg Franciaországban él.

2014/01/14
Törzs

"Reménytelen a helyzetem. A betegség, amit itt Franciaországban szereztem, lassan megöl, és semmit sem tudok tenni ellene."

Muhammad 2009-ben menekült el Iránból, amikor az iráni titkosszolgálatok feketelistájára került, mert részt vett a választások utáni tiltakozásokban. Franciaország nem tudja őt kitoloncolni, mivel az iráni hatóságok közölték, hogy nem állítják ki az utazásához szükséges útiokmányokat. Interjúja idején, 2013 januárjában már harmadszorra került idegenrendészeti őrizetbe. Azután még kétszer került fogdába 2013 februárjában, mikor ismételten elfogták, amint teherautón próbált az Egyesült Királyságba jutni. Az utolsó alkalommal szabadon engedték, miután az orvos igazolta, hogy mentális állapota miatt nem tartható fogva: többszöri idegenrendészeti őrizetbe vétele pszichológiai állapotának komoly romlását idézte elő.

Elfutni az elnyomás elől

Azért menekültem el az országból, mert aktívan részt vettem a 2009-es iráni elnökválasztásokat követő tiltakozásokban. Emiatt most az iráni titkosszolgálat feketelistájára kerültem. Az életem veszélybe került.

Olaszországon keresztül érkeztem, egy kisbusszal keltünk át a határon. Amikor megérkeztem Chamonix-ba, épp egy rendőri ellenőrzés volt. Látták, hogy a személyi igazolvány nem az enyém volt, mert nem úgy néztem ki, mint az ember a fényképen.  Bekísértek a rendőrségre és két órával később kötelezetek a francia területek elhagyására.

Ezután Párizsba mentem, ahol találkoztam az embercsempészemmel. Úgy volt, hogy Angliába visz. Anyám küldött neki 1,500 Eurót, és már én is adtam az embercsempészeknek 6000 Eurót, amikor megérkeztem Görögországban. Nem jött el a találkozó helyére.

Három év fogdára ítéltek és a bíróság három évre kitiltott a francia területekről erőszakos viselkedés és lopás miatt. Éjszakára menedéket akartam találni, és bementem egy épületbe, és egy fészerben aludtam. Reggel, amikor el akartam hagyni az épületet meglepett két férfi a biztonságiaktól és egy rendkívül erőszakos verekedés kezdődött. Aztán jöttek a rendőrök, megkergettek, elkaptak és keményen megvertek. 25 napot töltöttem kórházban.

Két évet töltöttem a "La Santé"  börtönben [Párizsban]. Amikor szabadon engedtek, átszállítottak a Vincennes-i idegenrendészeti fogdába. Az igazságügyi bíró 6 nap fogva tartás után szabadon engedett.

12 vagy 13 alkalommal próbáltam eljutni Angliába, teherautók csomagterében vagy a tengelyek alatt megbújva. Kétszer küldtek a Coquelles-i fogdába. A fogva tartásom ideje alatt a rendőri szervek kapcsolatba léptek Irán franciaországi konzulátusával, ahol azt mondták, hogy csak akkor állítanak ki nekem úti okmányokat, ha elfogadom, hogy visszamegyek Iránba. Amikor ezt megkérdezték tőlem, én azt válaszoltam, hogy soha nem megyek vissza a hazámba.

A második alkalommal egy teherautóban megbújva találtak rám. A hivatal nem küldhetett vissza Iránba, ezért úgy döntött, hogy visszaküldenek Belgiumba, mert a teherautó, amin elbújtam ebből az országból jött.

A mélypont

Egészségügyi okokra hivatkozva akartam tartózkodási engedélyt kérni Franciaországban. Amikor börtönben voltam, kaptam egy komoly betegséget, és most kezelésre van szükségem. Azonban nem kérelmezhetem a státuszom rendezését Franciaországban, mert a bíróság kitiltott a francia területekről.

Én fiatal vagyok, nem vagyok rossz ember, beteg vagyok. Nem igazságos, hogy újra bezártak. Tudom, hogy börtönben voltam, de az egy baleset volt, nem akartam, hogy ez újra megtörténjen. Ha nem lett volna semmi problémám Iránban, soha nem jöttem volna egy ilyen nyomorúságos életet élni Európában, utcán aludni, teherautók alatt megbújni...

Amikor Iránban éltem, lenyűgözött Franciaország. Mára minden megváltozott. Egy francia börtönben kaptam ezt a súlyos betegséget, amely napról napra elpusztít engem. Mielőtt Franciaországba jöttem, nagyon egészséges voltam, sokat sportoltam. Ma már csak az árnyéka vagyok önmagamnak. Franciaország elvette az életem, és most azt mondja: "menj innen".

2010                   Megérkezik Franciaországba

Három év börtönbüntetésre ítélik, és kitiltják Franciaország területéről

2012                   A börtönből a Vincennes-i idegenrendészeti őrizetbe szállítják. A bíróság 6 nap őrizet után szabadon engedi

2012. december    5 napot tölt a Coquelles-i idegenrendészeti őrizetben: a hivatal szabadon engedi, mert a konzulátus jelezi a francia hivatalnak, hogy nem ismerik el

2013. január        Kiutasítják Belgiumba a Coquelles-i idegenrendészeti őrizetben töltött 15 nap után

2013. február      5 napot tölt a  Coquelles-i idegenrendészeti őrizetben: a bíróság eljárás hiba miatt szabadon engedi

3 napot tölt a Coquelles-i idegenrendészeti őrizetben: mentális egészségi állapota miatt áthelyezik egy kórházba

3 éve Franciaországban.

Továbbra is dokumentumok nélkül él, hazájába adminisztratív okok miatt nem küldhető vissza.