A 27 éves Tareq története. Irakból érkezett, jelenleg Belgiumban él.

2014/01/14
Törzs

"Bezárva, vagy az utcán – nincs semmi különbség."

Tareq a lakóhelyén uralkodó veszélyek miatt hagyta el Irakot. A menedékjog iránti kérelmét elutasították, mert Irak ezen régiójának helyzetét nem tekintették kellőképpen veszélyesnek. Tareq kétszer volt őrizetben, de mivel nem rendelkezik érvényes útlevéllel, Irakba történő visszaküldése lehetetlen. Másodszor Tareq azért került őrizetbe, mert a Bevándorlási Hivatal azt hitte, hogy török, jóllehet a menedékjogi eljárás során személyazonossága soha nem volt kétséges. Amikor megerősítették, hogy minden kétséget kizárva Irakból származik, szabadon engedték. Hat évvel Belgiumba érkezése után még mindig nincsenek dokumentumai, a barátnője tartja el és semmi reménye nincs a jövőre nézve.

Irakból a Belga fogdába

Tareq: 2007-ben, hat évvel ezelőtt jöttem Belgiumba. Régen Kirkuk közelében éltem, sok problémánk volt arrafelé. Síiták és szunniták, a kurd lakosság ... sok ember meghalt. Én menedéket kértem két nappal megérkezésem után, de a kérelmet elutasították, mert nem hitték el a történetemet. Azt mondták, hogy amikor elhagytam Irakot, a helyzet északon még nem volt veszélyes. Az ügyvédem fellebbezést nyújtott be, amelyet elutasítottak. Amikor második alkalommal kértem menedékjogot, fogdába küldtek. Ekkor még megpróbáltak visszaküldeni Irakba, de mivel nem volt érvényes útlevelem, nem tudtak sehova se küldeni.

Élet az őrizetben

A fogda igazán nagyon piszkos volt. Kicsi volt, és a biztonságiak sose jöttek be, hogy beszéljenek velünk. Az emberek nem tartották tiszteletben egymást ott, volt egy csomó vita, csomó harc. Ez történik, ha egy csomó embert összeteszel. Nehéz volt nekem, mert nem tudtam senkivel beszélni, senki nem beszélt hollandul, még a szociális munkások sem. Soha nem tudtam, mi fog történni. Én majdnem három hónapig voltam a fogdában, és egy nap hirtelen azt mondták: "szabad vagy, mehetsz". Megkérdeztem a szociális munkásokat, vajon hova kellene mennem, hol kéne aludnom, de azt mondták nekem, hogy nem tudnak segíteni.

Így végül barátoknál laktam néhány évig. Szerencsére ők vigyáztak rám. Nem tudtam dolgozni, mert nem volt semmilyen papírom - nem tudtam semmit csinálni. Három évvel ezelőtt ismertem meg a belga barátnőmet. Most vele élek. 2012 végén letartóztattak, miután a rendőrség megállított az utcán, és kérte a személyazonossági irataimat. Nem értem, miért, én semmi rosszat nem tettem. Ők egy másik fogdába küldtek, ami jobb volt, mint az első. A szociális munkások is beszéltek hollandul, meg tudtam őket kérdezni, hogy áll az ügyem - amit meg is tettem minden nap!

Öt héttel később szabadon engedtek. Úgy látszik, felvették a kapcsolatot a török nagykövetséggel, mert azt sem hitték el, hogy iraki vagyok. A török nagykövetség azt mondta nekik, nem vagyok a török, majd az iraki nagykövetség megerősítette, hogy Irakból származom, de nem voltak hajlandóak hazatelepíteni.

Biztosítani a jövőt...

Barátnő: Az ügyvédje most újra státuszának rendezését fogja kérelmezni. Ez lesz a negyedik alkalom, a többi kérelmet mind elutasították, mert nincs érvényes útlevele. Tervezzük, hogy jogilag is együtt élő pár leszünk, de először be kell töltenem a 21. életévem. Mivel ő már velem él, nem vihetik csak úgy el. Ha papíron is együtt élnénk, talán lenne esélye, hogy tartózkodási engedélyt kapjon.

... és félelemben élni

Tareq: De mindehhez szükségem van egy érvényes útlevélre. Már felvettem a kapcsolatot az iraki nagykövetséggel Brüsszelben, de nem akarják megadni nekem. Félek, félek, hogy a rendőrség megint letartóztat engem. Nem mehetek vissza Irakba, problémáim vannak ott. Bárcsak vissza tudnék menni, de nem tudok. Nehéz papírok nélkül itt élni ... Bezárva, vagy az utcán – nincs semmi különbség. Már hat éve, és még mindig nem tudok semmit csinálni. Mindent elvesztettem – de minek?

 

2007             Belgiumba érkezik

2008             Menedékjog iránti kérelmét elutasítják

Második menedékjog iránti kérelmét is elutasítják, idegenrendészeti őrizetben tölt három hónapot

2009             Elutasítják második státuszrendezési kérelmét

2010             Megismerkedik barátnőjével

2012             Harmadik státuszrendezési kérelmét is elutasítják

Letartóztatják egy boltban, és fogva tartják

Egy hónappal később szabadon engedik, mert Irakba történő kiutasítása nem lehetséges

6 év Belgiumban

Továbbra is dokumentumok nélkül, hazájába adminisztratív okok miatt nem küldhető vissza

 

Kép: ©Bram Bogaerts