A 26 éves Muktar története. Szomáliából érkezett, jelenleg az Egyesült Királyságban él.

2014/01/16
Törzs

"Nyolc éves koromban hagytam el Szomáliát."

Muktar Szomáliából érkezett az Egyesült Királyságba, amikor fiatal gyerek volt és családjával határozatlan idejű befogadott státuszt kapott. Azután helyezték idegenrendészeti őrizetbe, miután letöltött egy börtönbüntetést, de 14 hónap fogva tartás után a Bevándorlási Hivatal még mindig nem döntött arról, hogy elrendeli-e a kiutasítása végrehajtását. Ennek következtében nem tud fellebbezést benyújtani és továbbra is őrizetben marad.

Gyermekkor a háborúban

Senkire nem emlékszem Szomáliából. Nyolc éves koromban hagytam el Szomáliát. Ahonnan a családom származik, Mogadishu, ott mindig háború volt. Emlékszem, az egyik nagybátyámat lelőtték. Nagynéném hozta haza a házba, sok vér volt.

Leeds-ben felnőni

Körülbelül tíz évvel ezelőtt költöztem Leeds-be anyukámmal. Amikor először költöztünk Leeds-be, akkor nem sok szomáliai ember élt ott. Egy angol nyelvű közösségben éltem. 2008-ban megnyitottak egy szomáliai közösségi központot Leeds-ben, és segítettem kitölteni a jelentkezési lapokat azoknak az embereknek, akik nem beszélnek angolul, Segítettem az embereknek, ők pedig meghívtak engem a házaikba, jó emberek voltak.

Villanyszerelést tanultam a középiskolában. Dolgoztam egyszer egy csomagoló raktárban, majd néhány hónapot a Morrisons-ban [szupermarket].

Egy évig várni őrizetben

Néha nehezen tudok aludni, különösen, amikor nézem a tízórai híreket. Amikor Szomáliát látom a híradóban, akkor nagyon feszült leszek. Gondolkodom róla, és elképzelem, milyen lenne, ha tényleg kitoloncolnának oda. Ez megrémít.

Nem voltam a bíróságon. Előbb vagy utóbb csak el fognak jönni, és visszavisznek Szomáliába, mert nem voltam még a bíróságon. Volt egy határozatlan idejű befogadott státuszom [állandó tartózkodási engedély]. Nem tudom, mi történik, már majdnem egy éve.

Nem könnyű valakit Szomáliába toloncolni, mert nincs nagykövetsége, nehéz nekik az úti okmányokat beszerezni. Ha ma vennének nekem egy jegyet, kaphatnék egy levelet az Európai Emberjogi Bíróságról, kapnék egy felfüggesztő határozatot, és ez megállítaná a folyamatot.

Azt próbálják mondani, hogy nem vagyok együttműködő. A Bevándorlási Hivatal adott nekem egy levelet, hogy töltsem ki, és az volt benne: "Hol van Szomáliában a házadhoz legközelebbi rendőrség?", és mondtam nekik, hogy Szomáliában nincs rendőrség. Csak kis dolgokra emlékszem. Szóval azt mondtam nekik, hogy srácok, ha többet szeretnétek megtudni, beszéljetek az anyámmal.

Büntetésem elmúlt 11 hónapjában nyitott börtönben voltam, ahonnan bármikor ki lehet menni. A felügyelőtisztem azt mondta, alacsony kockázatú vagyok. Most a Bevándorlási azt mondja, magas kockázatú vagyok.

A hibámért már megfizettem. Börtönben voltam és nem hiszem, hogy igazságos kétszer fizetni ugyanazért a bűnért. Mind a négyünket letartóztatták, és három közülük angol volt. Mindannyiukat szabadlábra engedték.

 

1999                      Megérkezik az Egyesült Királyságba, határozatlan idejű befogadott státuszt kap

2010                      4 év és 8 hét börtönbüntetésre ítélik

2012.január            A börtönbüntetés letöltése után idegenrendészeti őrizetben tartják

2013.szeptember    Óvadék ellenében szabadlábra bocsátják

 

15 éve az Egyesült Királyságban

Továbbra is dokumentumok nélkül, kínzás és embertelen és megalázó bánásmód kockázata miatt nem küldhető vissza hazájába.