A 16 éves Tidiane története. Maliból érkezett, jelenleg Franciaországban él.

2014/01/13
Törzs

"Éppen reggeliztem, amikor vagy tizenöt rendőr jött be kutyákkal."

Tidiane egy éve, 2012 októberében hagyta el hazáját, miután megszökött egy támadás elől, amit a lázadók a háza ellen indítottak. Franciaországba érkezésekor kiskorúságára hivatkozva próbált meg védelmet szerezni a hatóságtól. Franciaország azonban hamisnak vélte születési anyakönyvi kivonatát és egy csontvizsgálatra kötelezte, amely megállapította, hogy elmúlt 18 éves. Ugyanaznap tartóztatta le a rendőrség, amikor a franciák intervenciót indítottak Észak-Maliban, öt napot töltött idegenrendészeti őrizetben, mielőtt a közigazgatási bíró szabadon bocsátotta az országában dúló háború miatt.

16 évesen egyedül

2012. október 28-án érkeztem Franciaországba. Gaoban éltem a családommal, de a lázadók 2012 márciusában megtámadták a házunkat. Mivel én voltam a legfiatalabb a családomban, a lázadók kiengedtek a mosdóba, ahonnan megszöktem.

Elgyalogoltam Bamakoba és találkoztam egy emberrel az utcán, aki felajánlotta, hogy segít nekem elhagyni Malit. Ugyanakkor nem kért pénzt cserébe. Ezután együtt mentünk a repülőtérre, de nem mondta, hová megyünk. Csak amikor leszálltunk, akkor jöttem rá, hogy Franciaországban voltunk. A férfi otthagyott és magával vitte a hamis útlevelemet, de nálam hagyta a születési anyakönyvi kivonatomat.

A segítség keresése

Nem tudtam, mit tegyek. Végül vonatra szálltam Nantes felé, ahol azt mondták, hogy kiskorúként számíthatok a szociális intézmények támogatására. Elmentem a rendőrségre, hogy több információt szerezzek, de felhívták a prefektúrát. Alávetettem magam egy csontvizsgálatnak, amely megállapította, hogy jogilag felnőtt vagyok. A rendőrök hoztak egy határozatot, hogy azonnal hagyjam el Franciaországot. Én azonban nem értettem, mit csináljak vele, és nem nyújtottam be fellebbezést.

Felszálltam egy másik vonatra, és Poitiers-be kerültem, ahol november közepén egy ifjúsági gondozási intézménybe helyeztek, amit a gyermekjóléti szolgálat üzemeltetett. Decemberben egy másik csontvizsgálatot végeztek rajtam. Nem mondták meg a vizsgálat eredményét, de 2013. január 10-én reggel másik öt emberrel együtt letartóztattak a fiatalkorúak otthonában.

Fogva tartás

Mélyen megdöbbentett a letartóztatásom módja: az ifjúságvédelmi intézménynek egy biztonságos helynek kellene lennie. Fogalmam sem volt arról, hogy ilyen módon is letartóztathatnak. Éppen reggeliztem, amikor vagy tizenöt rendőr jött be kutyákkal. Ez nagyon ijesztő volt. Azt hittem, hogy másokért jöttek, akik kisebb bűncselekményeket követtek el. Én még soha nem tettem semmi rosszat, így elképzelni sem tudtam, hogy engem is letartóztassanak.

Azzal is megbántottak, amikor azt mondták, hamis születési bizonyítványt használtam.

Az őrizetben nem sok mindent lehetett csinálni: csak bóklásztam a hálószoba és az ebédlő között, ahol a televízió volt. Azt gondoltam, hogy az idő nagyon lassan múlik, és nagyon unatkoztam. Nehézségeim voltak az alvással, mert nagyon féltem, hogy mi fog történni velem: meddig maradok itt? Vajon vissza fognak küldeni Maliba? Mi történne velem ott? Nagyon szerettem volna tudni, hogy mi fog történni.

Január 15-én a bíróság szabadon engedett. Azt hiszem a Maliban dúló háború miatt engedtek szabadon. Nem kaptam tájékoztatást a szabadon bocsátásom után, és ezért nem tudtam, mi fog történni velem a jövőben. Én még mindig nagyon félek, hogy visszaküldenek Maliba. Senkim sem maradt ott: a bátyámat, aki a hadseregben volt megölték, és én nem tudom, mi történt az anyámmal. Az apám meghalt, amikor anyám terhes volt velem.

A legjobbat remélve

Miután szabadon engedtek visszamentem Poitiers-ba, ahol most vagyok, és egy civil szervezet segít a menedékjog iránti kérelmemmel kapcsolatban. Nincs állandó otthonom. Nagyon félek, hogy a rendőrség újra letartóztat. Úgy érzem, ez bármikor megtörténhet, és hogy nem vagyok biztonságban.

Csak azt akarom, hogy iskolába mehessek, tanulhassak, hogy később dolgozni tudjak. Az is lehet, hogy hivatásos futballista leszek, de tudom, hogy ez nagyon nehéz. Nem tudom, mi fog történni velem. Nagy aggodalommal várom a menedékjog iránti kérelmem eredményét.

 

2012 március          Elmenekül a lázadók elől, akik megtámadják a házát Gaoban, Maliban

2012 október         Megérkezik Párizsba, Franciaországba, majd Nantes-ba megy 

A csontvizsgálat megállapítja, hogy elmúlt 18 éves

Az állami képviselő elrendeli Franciaország azonnali elhagyását

2012 november      Poitiers-ba megy, ahol egy ifjúságvédelmi intézményben helyezik el

Újabb csontvizsgálatnak veti alá magát, amely szintén megállapítja, hogy elmúlt 18 éves

2013. január 10.     A rendőrség a fiatalkorúak otthonában letartóztatja öt másik fiatallal együtt

2013. január 15.     A közigazgatási bíróság szabadon engedi a Maliban tomboló háború miatt

1 éve Franciaországban

Franciaország idegenrendészeti őrizetbe vette és megpróbálták kiutasítani, mielőtt nemzetközi védelemért folyamodhatott volna.

Továbbra is dokumentumok nélkül él, hazájába embertelen és megalázó bánásmód kockázata miatt nem küldhető vissza.

Kép: ©France terre d’asile