REALISE – Making the Most of our Human Capital by 2020

Az Európai Unió Európa 2020 tervének égisze alatt létrejött REALISE – Making the Most of our Human Capital by 2020 projekt az EU versenyképességének és humántőkés kihasználtságának emeléséhez hivatott hozzájárulni az európai munkaerőpiacon dolgozó bevándorlók túlképzettségének orvoslásával.  

Túlképzettségről akkor beszélünk, amikor a dolgozó magasabb iskolai és munkakvalifikációkkal rendelkezik mint amire szükség van a munkája elvégzéséhez. Az Európai Bizottság Foglalkoztatottság Európában 2008 című kiadványa szerint a bevándorlók kétharmada olyan állásban dolgozik, amelyre túlképzett.  Ezt a jelenséget számos ismert korláttal lehet magyarázni, mint többek között az effektív külföldi diplomaelismerési rendszer, a nyelvtudás, a szociális háló és a fogadóország munkaerőpiaci ismereteinek hiányával, a potenciális diszkriminációval, és a jelenlegi gazdasági recesszióval. Növelni a bevándorlók esélyeit, hogy kvalifikációiknak megfelelő állást találjanak, nem csak az ő számukra előnyös, hanem a fogadóország gazdasági produktivitására is kedvező hatással van. Magyarország esetében az elöregedő társadalom problémája különösképpen fontossá teszi az aktív munkaerőpiac lehető legmagasabb produktivitását.   

A projekt helyi érdekelt szereplők széles skáláját vonultatja fel, akik a fennt említett korlátokat elemzik, felvetnek idáig nem említett korlátokat, és a túlképzettség orvoslására ötletekkel állnak elő és azokat ültetik át gyakorlatba. A helyi szakértők által felhozott kérdések és megoldások a nemzetközi partnerek számára rendezett transznacionális konferenciákon kerülnek majd megbeszélésre.

Összességében a túlképzés jelenségének kezelése minden érdekelt számára pozitív változást hoz, és közelebb segít az Európa 2020-as terv céljainak eléréséhez.   

Résztvevő partnerek:
Kom-Pas Gent, Belgium
ProjectWorks, Belgium
Migrants Resource Centre, Egyesült Királyság
Heraklion Development Agency, Görögország
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület, Magyarország
Municipality of Cesena, Olaszország
Bilbao City Council, Spanyolország
Fundacion Sevilla Acoge, Spanyolország
The Multicultural Centre, Svédország

A projekt honlapja ezen a címen érhető el:
http://realise2020.wordpress.com/about/

Új információ! A projekt keretében időközben elkészült egy tanulmány (Diagnostic Report of Cause and Severity for Realise-Making the Most of our Human Capital by 2020), amely itt érhető el.

projekt az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg.