Mindenki másképp egyforma

2012. július 1-től az „Ismerős ismeretlenek” projekt folytatásaként új iskolai érzékenyítő program indult. A projekt célja a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése interaktív, játékos, informatív foglalkozásokon keresztül az arra legfogékonyabb korosztály, az általános iskolás korú gyerekek között.

A projektben öt budapesti általános iskola egy-egy alsó és felső tagozatos csoportja, illetve öt vidéki általános iskola egy-egy alsó tagozatos csoportja vesz részt egy öt foglalkozásból álló foglalkozássorozaton. Az alsó tagozatosok öt világrégió kulturális sajátosságait ismerhetik meg a játékos foglalkozásokon, melyek tartalmaznak képnézegetést, beszélgetést, írástanulást, meseolvasást, játékot, és egy a régióra jellemző kézműves tárgy elkészítését. A felsősök a kultúrákkal, a kulturális különbségekkel interkulturális témák (vallások, étkezés, öltözködés, család, stb.) interaktív feldolgozásán keresztül ismerkednek.

A projektben résztvevő általános iskolákban migráns-napot szervezünk migráns hátterű tanulók aktív bevonásával, ahol az iskolások tágabb köre ismerkedhet meg a témával izgalmas programokon keresztül. A projekt zárásaként migráns családi napot szervezünk Budapesten.

A projektet az Európai Unió Európai Integrációs Alapja támogatja.