Helyi Együttműködés Európában az Integráció Elősegítése Érdekében

Helyi Együttműködés Európában az Integráció Elősegítése Érdekében
European Local Cooperation for Integration
(ELCI)

A 18 hónapos projekt célja, hogy a résztvevő országokban (Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Lenygyelországban, a Cseh Köztársaságban Magyarországon, és Németországban) átfogó és aktuális képet adjon a migráns szervezetek tevékenységéről és többféle módon javítsa annak hatékonyságát, közvetett módon előmozdítva ezzel a harmadik országbeli állampolgárok integrációját.

Szakértői interjúk (Expert Interviews)
A projekt első feladata volt, hogy egy szakértőkkel készült interjúsorozat segítségével megbízható képet adjon arról az intézményi, jogi, finanszírozási környezetről a résztvevő országokban amelyben a migráns szervezetek működnek.
Magyarországon összesen 7 interjúra került sor a Belügyminisztérium, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Budapesti Önkormányzat, a Budapest Esély, az Artemisszió Alapítvány, illetve a Menedék Egyesület munkatársaival.

Migráns Szervezetek feltérképezése (Mapping Exercise)
A következő feladat a résztvevő országokban működő, és az integráció folyamatában aktív szerepet vállaló migráns szervezetek feltérképezése volt. Ezt a feladatot a projektben partnerként közreműködő helyi civil szervezetek végezték. Magyarországon ez a partner a Menedék Egyesület.
Az adatbázis elkészítését követően a Menedék Egyesület interjút készített a mintából kiválasztott migráns szervezetek képviselőivel annak érdekében, hogy a szakértői interjúkból származó információkat kiegészíthessük.

Kapacitás bővítés (Capacity Building)
A projekt céljával összhangban a következő lépés a résztvevő országokban működő migráns szervezetek képességeinek fejlesztése. Magyarországon az egy napos képzés során a résztvevők előadásokat hallhatnak a civil szervezetek működésének különböző aspektusairól, az új civil törvényben megfogalmazott követelményekről, valamint a helyi hatóságok integrációs stratégiájáról és tevékenységéről.
A képzéshez kapcsolódó kötetlen beszélgetés ugyancsak lehetőséget biztosít a résztvevő migráns szervezetek számára az integráció területén tevékenykedő egyéb szervezetekkel történő kapcsolatépítésre.
A tréning kiegészítéseként a résztvevők látogatást tesznek a Budapest Esély Non-Profit kft irodájában és tájékoztatást kapnak a szervezet tevékenységéről és projektjeiről.

Video
A projekt részeként 4 résztvevő országban (Franciaországban, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban és Spanyolországban) videófilm készül, amely gyakorlati példákon keresztül mutatja be a migráns szervezetek és a helyi hatóságok együttműködésének bevált gyakorlatát. A DVD 7 különböző nyelven feliratozásra kerül és a terv szerint a résztvevő országokban a projekt záró konferenciáján kerül bemutatásra.

Záró Konferencia (Final Conference)
A tervezett záró konferencia lehetőséget biztosít a projekt eredményeinek széles körben történő bemutatására, és további alkalmat ad a projektben közreműködő migráns szervezetek számára, hogy a későbbiekben hasznosítható, új szakmai kapcsolatokat alakítsanak ki. Emellett a záró konferencián bemutatásra kerül a francia, cseh, lengyel, spanyol példákat felvonultató DVD is.

Főpályázó: