VÁROS & MIGRÁCIÓ - Szinergia képzési projektünk zárórendezvénye

2015/05/20
Törzs

A Menedék Egyesület szeretettel meghívja Szinergia című képzési projektjének zárórendezvényére.

Időpont: 2015. június 5. péntek 10.30-17.30
Helyszín: Kőleves Vendéglő és Kőleves Kert, 1075 Budapest, Kazinczy utca 41.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb 2015. június 3-ig erősítse meg a konferencia@menedek.hu e-mail címre küldött, a mellékletben található jelentkezési lappal.

A Menedék Egyesület képzései során sokat gondolkozunk a városról: beszélgetünk a helyi integráció dimenzióiról, arról, hogy mitől válik otthonossá egy város, hogyan lehet együtt lakni, mik a nehézségei az eltérő kultúrájú emberek együttélésének. Képzésenként más- és más kontextusban: a közterületi járőröknek tartott képzésünkön sok szó esett a pályaudvarokról és arról, hogy milyen felelőssége van a rendőröknek abban, hogyan ítéli meg egy újonnan érkező a várost, az interkulturális közvetítő szerep kapcsán dolgoztunk azzal, hogy milyen kövekből épül az a híd szerep, amely lehetővé teszi, hogy a bevándorlók és a többségi társadalom képviselői jobban értsék és elfogadják egymást. A gyerekvédelmi szakemberképzésen felmerült, hogy milyen fontos a természetes támogató közeg és annak hiányában hogyan lehet megteremteni a biztonságot. Az önkénteseknek tartott képzés világossá tette: sok minden változtatható egy városban, ha van közös akarat. A 11. alkalommal megtartott „hosszú képzésen” a résztvevők sétálóinterjút készíthettek egy migránssal, megtapasztalva, ki, hogyan éli meg az őt körülvevő világot.

A fenti tapasztalatok, élmények és az, hogy közkinccsé tegyük a képzés résztvevőink élményét a városunkkal kapcsolatban inspirált arra, hogy alaposabban körüljárjuk a témát.

PROGRAM
 

// DÉLELŐTT

10:30 - REGISZTRÁCIÓ, kávé
11:00 - 12:30 MEGNYITÓ, PLENÁRIS SZEKCIÓ

Migráció és a nagyvárosok - a nemzetközi szakmai diskurzus néhány eleme

Kőszeghy Lea, Habitat for Humanity Magyarország

Az előadás a nagyvárosi migrációval kapcsolatos nemzetközi szakmai diskurzus néhány olyan elemét mutatja be, amelyet hazai szempontból is érdemes végiggondolni. Először áttekinti a nagyvárosokba irányuló nemzetközi migráció néhány fontos jellegzetességét. Majd kitér a migránsoknak a városok gazdaságára, társadalmára gyakorolt szerteágazó hatására és ennek a szakirodalomban megjelenő értelmezéseire. Végül áttekinti az újonnan érkezettek integrációjával kapcsolatos helyi kezdeményezések, programok főbb elemeit.
 

Mitől befogadó a város?

Kováts András - Menedék Egyesület/ MTA TK Kisebbségkutató Intézet

A nemzetközi migráció világszerte elsősorban a rohamosan fejlődő nagyvárosokba irányul, egy világméretű urbanizációs folyamat részeként. A dinamikusan bővülő nagyvárosok egyszerre segíthetik az újonnan érkező migránsok társadalmi mobilitását és integrációját, és lehetnek ezek akadályai is. A látszólagos hasonlóságok ellenére hatalmas különbségek mutatkoznak a nagyvárosok migránsok lakta városrészei között. Az előadás arra keresi a választ, hogy melyek azok a városszerkezeti, várostervezési és - működtetési sajátosságok, amelyek pozitív hatással vannak a bevándorlók társadalmi integrációjára, és ezen keresztül a nagyvárosok társadalmi kohéziójára.
 

Budapest migráns nézőpontból

Berecz Diána,  Menedék Egyesület

Hol vannak a migránsok és többségi társadalomhoz tartozók kapcsolódási pontjai?  Hol vannak a mentális térképekből kirajzolódó határok? A helyiek - migránsok vagy a többségi társadalom tagjai - által készített fotók, videók, elmesélt történetek miként szövik az egyéni tapasztalatokat a város valós tereihez?

A migránsok városi jelenlétével különböző együttműködésen, részvételen alapuló kutatási és közösségfejlesztő projekt is foglalkozik. Az előadás néhány ilyen módszer hazai tapasztalataiba enged bepillantást.

Helyszín: Kőleves Vendéglő emeleti terem
 

12:30 - 14.00 ETNO EBÉD
Helyszín: Kőleves Kert, Elefántos terem előtti rész
 

// DÉLUTÁN

14:00 - 15:30 Párhuzamosan futó programok

Szomszédok” előadás és beszélgetés

Mi magyarok - miközben százezrével hagyjuk el az országot - gyanakodva szemléljük a hozzánk érkező idegeneket. Migránsok, menekültek, akik köztünk élnek. Miben mások, mint mi és mennyiben ugyanolyanok? Milyen, ha a szomszédban lakik egy arab, egy orosz, egy vietnámi vagy akár egy cigány család? Miért van meg mindenkiről a véleményünk, és miért félünk a pirézektől? Egy átlagos magyar család vacsoráján keresztül betekintést nyerhetünk a kis magyar valóságba, aminek immár számos más náció is részese.
A groteszk és önironikus előadás a színház, a film és a hangjáték eszközeit ötvözi.

Szereplők: Pogány Judit, Felhőfi-Kiss László, Schneider Zoltán, Schermann Márta, Kovács S. József és civilek.
Rádiófelvétel: Surányi András, Drobek Attila, Bósza Attila
Zenei szerkesztő: Hortobágyi László
Videó: Tóth Artin
Technikai munkatárs: Éltető András
Kreatív munkatárs: Dávid Ferenc
Író: Hárs Anna
Rendezte: Schermann Márta

Helyszín: Kőleves Vendéglő emeleti terem
 

Városi séták” - Budapest itt élő külföldiek szemével

A Magyarországon élő külföldiek többsége Budapesten él, dolgozik, tanul, szórakozik, pihen, éli mindennapjait. Hogyan látják, használják a várost, mit szeretnek és mit nem benne.  Erről és sok minden másról is mesélnek felkért külföldi „idegenvezetőink”, az általuk kialakított egy órás sétaútvonalon, annak megálló helyein. Ismerjük meg egy kicsit a várost szír, iráni, latin-amerikai, szerb, afgán, örmény  szemmel! 

A sétavezetések nyelve magyar. A délután induló sétákra jelentkezni a regisztráció alatt lehet a helyszínen.

Gyülekező: Kőleves Kert
Ajánlott öltözet: kényelmes lábbeli
Helyszín: meglepetés útvonalak
 

15:30 - 16.00 KÁVÉ
Helyszín: Kőleves Kert, Elefántos terem előtti rész

16.00 - 17.30 Párhuzamosan futó programok

Szomszédok” előadás és beszélgetés

Helyszín: Kőleves Vendéglő emeleti terem

Városi séták” - Budapest itt élő külföldiek szemével

Gyülekező: Kőleves Kert
Ajánlott öltözet: kényelmes lábbeli
Helyszín: meglepetés útvonalak


JELENTKEZÉSI LAP
 

Csatlakozz a FACEBOOK ESEMÉNYhez is!
 

További információ: 
Medjesi Anna
+36 1 322 1502, +36 20 217 5438, 
konferencia@menedek.hu
www.facebook.com/menedekegyesulet



A rendezvény az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg a Szinergia projekt keretén belül.

Csatolmány
Document file
Document file