VÁNDORMADARAK fesztivál a Madarak és Fák Napján


 

Szeretettel várunk mindenkit családi rendezvényünkön a Madarak és Fák Napján a Kazinczy utcában!

Időpont: 2015. május 10. egész nap
Helyszín: Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca (a Király utca és a Dohány utca között)
 
A fesztiválon mesék, játékok, bábelőadás, zenei műhelyek és koncertek, etno ételkóstoló, városi séta és beszélgetések segítségével ismerkedhetnek a résztvevők - kicsik és nagyok - a különböző kultúrákkal.
 
A fesztivál részletes programja:
 

KÉZMŰVESKEDÉS

Helyszín: Kőleves kert
 
10:00-13:00 Fókuszban a madarak
Interkulturális kézműves játszóház: újrahasznosított anyagokból afrikai maszk, mandala, kitűző, fülbevaló – de legfőképp madarak készülnek. Díszítsük fel madarakkal a Kazinczy utcát!
 
14:30-15:30 Afrikai bábkészítés
Készítsünk bábokat, hogy ti is el tudjátok játszani otthon A Nap és a Hold meséi című afrikai mesét! Állatos bábok, afrikai madarak várnak!
 
15:30-17:00 Színes ételek 
Játékzöldségeket és gyümölcsöket készítünk: közeli és távoli tájak finomságait. A legkisebbek zöldségnyomdát, lenyomatokat, képeket készíthetnek. Nagyobbaknak szakácskönyvkészítés újrahasznosított papírból.
Kóstolj, szagolj, ízlelj, fess, és vágj!
 

MESESAROK

Helyszín: Kőleves kert – az udvarban hátul
 
10:30-12:00 Afrikai mesék 
Hol telelnek a fecskék? Milyen madarak élnek Afrikában? Ismertek afrikai állatokat? És a történeteiket? Afrikai mesefoglalkozásra várjuk az ovisokat, kisiskolásokat, meséléssel, papírszínházzal, játékkal.
 
12:00-13:30 Kínai mesék  
Mit csinál egy gólya a kínai teaházban? Hogyan használják a tust, miként írják az írásjegyeket? Kínai foglalkozásra várjuk az óvodás, kisiskolás korosztályt. Lesz tus, ecset, kalap és egy különleges shanghaji kacsa.
 
14:00-15:30 Simorgh, a legendás iráni madár – mítosz, rajz, színházi játék
Gyertek, ismerjétek meg Simorgh, a legendás iráni madár mítoszát! Rajzra, játékra, közös alkotásra várjuk a 10-14 éveseket! A foglalkozás vezetői: anya és lánya, Samira és Helia.
 

NÉPEK ASZTALA - Kóstoló a világ lepénykenyereiből

Mi a naan, az injeri, a taco, a  fougasse és a lavash?
Gyertek, kóstoljátok meg a világ különböző lepénykenyereit a Kőleves kertben!
Helyszín: Kőleves kert
Időpont: 16:00 
 

BÁBELŐADÁS

A Nap és a Hold meséi
Hogyan segített három állat: a gepárd, a krokodil és a bozótpatkány a Holdnak, hogy a Nap ismét aludni tudjon, és így ő is elfoglalhassa végre a helyét az égbolton? A bábok és a díszlet afrikai motívumok alapján készült, az előadást afrikai zene kíséri!
Helyszín: Színpad (a Mika Tivadar Mulató előtt)
Időpont: 13:30-14:15
 

NÉPEK JÁTÉKAI – szabadtéri játékok a világ minden tájáról

Szeretnétek részt venni egy kozák „három zászló” bajnokságban? Kíváncsiak vagytok, mit játszanak indiai gyerekek és felnőttek? Van kedvetek velünk ghánai, etióp, kínai, kubai játékokat játszani a Kazinczy utcai játszótéren? Délelőtt és délután is várunk gyerekeket és felnőtteket!
Helyszín: Kazinczy utcai játszótér (Kazinczy utca – Király utca sarka)
Időpont: 10:00-11:30 és 13:30-15:00
 

ZENE

Bélaműhely – zenei utazás különleges hangszerekkel családoknak
A program során török, kubai, macedón, egyiptomi, ghánai, kolumbiai, kurd és indiai ritmusokra, zenei motívumokra improvizálnak a zenészek, s játékra hívják a közönséget. 
Helyszín: Tesla udvar
Időpont: 10:00-13:00

Gamelán zeneműhely
A műhely résztvevői Indonéziát megjárt zenészek segítségével próbálhatják ki a hazánkban egyedülálló gamelán hangszereket, autentikus dallamokat tanulhatnak meg hangszeres 
előképzettség nélkül is. A gamelánozás nem csak zenei, hanem különleges közösségi élmény is, érdemes kipróbálni!
Helyszín: Színpad (a Mika Tivadar Mulató előtt)
Időpont: 15:00-16:30
 
Vándormadarak – zene a Balkántól a Közel-Keletig
A Menedék Egyesület munkatársainak koncertje, mely népdalokon keresztül repít minket a balkáni és a közel-keleti zene világába. 
Helyszín: Színpad (a Mika Tivadar Mulató előtt)
Időpont: 17:00-18:00
 

A SOKSZÍNŰ KAZINCZY UTCA – multikulturális séta

Fedezzük fel újra a Kazinczy utca környékét! Hányféle ételt kóstolhatsz az utcában? Milyen bevándorlókhoz kapcsolható helyeket ismersz a környéken? Vajon hány ország képviselői 
élnek a hetedik kerületben? Gyere velünk sétálni! 
Találkozó 13:50-kor a Menedék információs pultnál (a Kőleves kert bejárata előtt). 
A séta egy órás.

 

FOCI A MENEDÉK FC-VEL

Gyertek, focizzatok a Menedék FC-vel, a külföldiekből és helyiekből álló focicsapattal! 
Helyszín: Klauzál tér
Időpont: 16:00-17:30
 
A Madarak és Fák Napja a város szívében, a Kazinczy utcában várja a családokat. A Kazinczy utca befogadó tér: interkulturális találkozások színtere és a Menedék Egyesület számos programjának helyszíne is. A Kőlevesben rendezzük képzéseinket, a Mikában filmklubunkat, ide hozzuk sétálni azokat a diákokat, akiknek Budapestet a bevándorlás szempontjából szeretnénk megmutatni. Sokszor főzünk a Szimpla kertben is. Fontos számunkra, hogy a Kazinczy utca élhető, sétálható, autók- és forgalom nélkül megmutatható legyen.
 
A „Vándormadarak” fesztivál a Menedék Egyesület „Sokszínvilág” iskolai programjának része, az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg.