Petíció a migráns munkavállalók és családtagjaik jogaiért

Sign the Migrant Workers' Convention

Védjük meg a migránsok jogait az Európai Unióban!
Itt az ideje a migráns munkavállalók jogait védő ENSZ egyezményt ratifikálni!

Idén lesz húsz éve, hogy az ENSZ Közgyűlése elfogadta a migráns munkavállalók és családtagjaik jogairól szóló nemzetközi egyezményt. Úgy véljük, hogy a húsz éves évforduló kiváló alkalommal szolgál arra, hogy az Európai Unió bebizonyítsa
elkötelezettségét alapító értékei mellett, kiálljon a migráns munkavállalók érdekeiért, és ratifikálja ezt az egyezményt.

Az egyezmény a migráns munkavállalók és családtagjaik jogait eddigi legszélesebb mértékben biztosító nemzetközi jogi norma, és az államok számára útmutatóul szolgál arra vonatkozóan, hogyan védhetik a bevándorlók jogait, illetve hogyan építhetik be a jogokat a hazai bevándorlás, - és foglalkoztatásügyi jogszabályaikba.
A migráns munkavállalók egyezménye egyike az ENSZ kilenc legfontosabb emberjogi intézményének. Már 42 országban ratifikálták, és további 16 ország írta alá, amelyekben a ratifikáció jelenleg folyamatban van. Ezek között azonban nincs európai uniós tagállam.
Igen, ez eddig egyetlen európai uniós tagállam sem ratifikálta a migráns munkavállalók egyezményét. Az egyezmény aláírásának, illetve ratifikálásának elhanyagolása megkérdjelezi az európai értékek érvényesülését az Európai Unión belül. Az EU tagállamai nem maradhatnak el a ratifikációval, és intézkedéseikkel be
kell bizonyítaniuk, hogy ahogyan azt más hátrányos helyzetű csoportok esetében, mint például a nők és a gyermekek jogait védő nemzetközi egyezmények ratifikálása esetén tették, a migránsok alapvető jogainak védelméért is készek tevőlegesen felelősséget vállalni.
Az EU tagállamainak igenis feladatuk, hogy a migráns munkavállalók és családtagjaik alapvető jogainak betartásáért garanciát vállaljanak.
Felszólítjuk az Európai Unió mind a 27 tagállamát, hogy ratifikálják a migráns munkavállalók jogairól szóló nemzetközi egyezményt.

A petícióhoz itt lehet csatlakozni.